Виенската застрахователна компания Vienna Insurance Group е придобила двете застрахователни компании, собственост на водещата румънска банка BCR - BCR Asigurari и BCR Asigurari de Viata.

Действието е резултат от сделката по придобиване на застрахователния бизнес на Erste Bank, собственост на която е румънската финансова институция.

Общата стойност на сделката по придобиване на застрахователния бизнес, включващ седем компании, е над 1.44 млрд. евро или при съотношение 1.2 евро за едно евро оборот.

Двете румънски застрахователни компании са реализирали през миналата година застрахователни премии в размер на 200 млн. евро, с което цената им се изчислява на около 240 млн. евро, сочи публикация на румънското финансово издание ZF.ro.

Сделката се очаква да бъде одобрена от европейските регулаторни органи преди да стане реалност.

От Erste заявиха, че решението за продажбата на целия застрахователен бизнес на един купувач е продиктувано от увереността, че така цената е била по-голяма, отколкото да продават компаниите на части или една по една.

Те са доволни, че купувач е една от водещите европейски застрахователни компании, които ще доразвият и допълнят бизнеса им.

От банката обявиха още, че продажбата не е продиктувана от недостиг на ликвидни средства, а получената сума ще бъде използвана за разширяване на основния й банков бизнес.

След новината вчера акциите на Erste първоначално отбелязаха повишение от над 7%, но впоследствие се върнаха на старите си нива и завършиха дори на отрицателна територия.