Природните бедствия и авариите причинени от човека бедствия през 2010 г. са коствали на обществото 218 млрд. щатски долара икономически загуби, което е над три пъти повече спрямо сумата от 68 млрд. долара за 2009 г., сочи публикувано днес проучване на презастрахователят Swiss Re.

Азия е най-силно засегнатият район с общи щети за около 75 млрд. долара, в резултат на извънмерните валежи довели до опустошителни наводнения в Пакистан и няколко големи района на Китай.

Разходите на глобалната застрахователна индустрия са за повече от 43 млрд. долара, което представлява увеличение от над 60% спрямо 27 млрд. долара от предходната година. Природните бедствия струват на застрахователната индустрия около 40 млрд. долара, а 3 млрд. долара са резултат от причинените от човека катастрофи.

Приблизително 304 000 души са загинали и изчезнали в резултат на тези събития, което е най-големият брой от 1976 г. насам. За сравнение през 2009 г. жертвите са били 15 000.

Най-смъртоносното събитие през 2010 г. е било земетресението в Хаити през януари, което е взело 222 000 жертви. Близо 56 000 души са загинали по време на лятната горещата вълна в Русия. Летните наводнения в Китай и Пакистан също са довели до над 6 200 души.

Застрахователните загуби са най-високи в Северна Америка през 2010 г., където надвишават 15 млрд. долара. Причина за тях е поредицата от сравнително по-слаби бурии, които са компенсирали намалелите загуби от урагани, чиято липса пък е довела до суша в САЩ.

Високи загуби от земетресения

Земетресенията са причина за почти една трета от всички загуби от бедствия и аварии през 2010 година. Трусът в Чили през февруари и този през септември в Нова Зеландия са двете най-скъпи събития за 2010 г. Те са причинили застрахователни загуби за съответно 8 млрд. долара и 4.4 млрд. долара, с което се наредиха на второ и трето място сред най-скъпите за застраховането земетресения от 1970 г. насам.

Като цяло обаче загубите от природните катаклизми са близо до средногодишните за последното десетилетия, именно заради по-малките щети от урагани в САЩ.

Загубите от земетресения за 2011 г. ще бъдат далеч над средното, напомнят от Swiss Re. Само трусът в Крайстчърч в Нова Зеландия от 22 февруари, се очаква да доведе до искове за между 6 и 12 милиарда щатски долара. А загубите от земетресението в Япония и последвалите го цунами се очаква да бъдат рекордни.

"Въпреки че не е налице дългосрочна тенденция за увеличаване на сеизмичната активност в глобален мащаб, очертава се броят на смъртните случаи и застрахователните загуби да са във възход. Основните причини за това са нарастването на населението, по-големият брой хора, живеещи в градските райони, така както и увеличаването на богатството и експозициите. Много от тези бързо разрастващи се градове се намират в сеизмично активни райони.", заявява един от авторите на изледването - Балц Грьолимунд.

Десет събития, всяко от които причини загуби за поне 1 млрд. долара

Десет събития, са предизвикали застрахователни загуби за 1 млрд. щатски долара или повече. Освен споменатите земетресения в Чили и Нова Зеландия, сред тях е зимната буря Синтия в Западна Европа с щети за 2.8 млрд. долара, както и три бурии в САЩ и две в Австралия. Имуществените искове в резултат на експлозията на петролната сонда на BP в Мексиканския залив се оценяват на 1 млрд. долара. Точността на последната цифра обаче е все още предмет на значителни несигурност, заради комплицираният характер на събитието.

В посочените суми не са калкулирани застрахователните загуби от обща гражданска отговорност, така че общите щети ще са още по-големи.

"2010 година се характеризира, не само с тежки земетресения, които са сред най-смъртоносните, най-скъпите и най-мощните в историята, но и с поредица от екстремни атмосферни явления, като големите наводнения. Някои от тези наводнения за жалост засегнаха страни с лоша готовност за бедствени ситуации и слабо развити застрахователни пазари", коментира Томас Хес, главен икономист на Swiss Re.

Източник: Insurance.bg