Правителството на Белгия не е готово за нови отстъпки в полза на акционерите на белгийско-холандската финансова група Fortis, ако утре те гласуват против разделянето й с помощта на държавата, информира Reuters позовавайки се на ежедневника De Tijd.

"Това е максималното, което можем да направим", казва белгийският финансов министър Дидие Рейндерс.

Акционерите на Fortis трябва да се съберат в Брюксел и да подложат на гласуване предложение за разделянето на компанията, за което беше постигнато съгласия през миналия октомври.

Сделката включва купуването на холандската дейност на Fortis от страна на Холандия, закупуването на белгийското банково подразделение Fortis Bank от страна на Белгия и придобиването на белгийски активи на компанията от страна на BNP Paribas.

"Това, което предлагаме, е цялата сделка или нищо," заявява Рейндерс. "Не може и да става дума части от споразумението да бъдат одобрявани, а други - не."

Според Рейндерс правителството има желание да защити клиентите със спестявания в банката, но и да помага на акционерите за сметка на данъкоплатците.

"Хората осъзнават, че в момента сме на границата на това, което правителството може да изисква от данъкоплатците си в полза на акционерите. Ние предлагаме решение, но ако акционерите го отхвърлят, това си е техен избор," казва Рейндерс.