Японското правителство няма да постави лимит на обезщетенията за отговорност на Tokyo Electric Power Co (Tepco) за щетите причинени от авариралата атомна електроцентрала на компанията Фукушима Даичи, съобщи шефът на кабинета Юкио Едано, цитиран от Ройтерс.

Според японското законодателство, операторите на електроцентрали може да се освобождават за щети, причинени от реактор, ако инцидентът е предизвикан от „гибелно природно бедствие от извънреден характер".

Според Едано, земетресението и цунамито, които удариха Фукушима на 11 март, не трябва да се отнасят към това изключение, защото бедствия от такава величина са се случвали и в миналото, а рискът те да се случат е известен.

ТЕРСО започна компенсационни плащания към местното население и администрации, които бяха принудени да се евакуират, но все още не е определено колко общо ще трябва да плати.

Според изчисленията на JP Morgan, ТЕРСО ще бъде изправен пред 2 трилиона йени (24 млрд. долара) загуби от компенсации през тази финансова година, а Вank of America-Merrill Lynch очаква сметката да достигне 130 млрд. долара, ако кризата продължи.

В момента правителството работи по създаването на държавен застрахователен фонд, който да спаси TEPCO от фалит, като финансира изплащането на компенсациите, а ядреният оператор възвърне парите в продължение на следващите няколко години.

Въпросът дали да се наложи лимит на обезщетенията беше препъни камък в дискусиите по схемата. Според някои такъв таван е необходим за да се запази инвеститорското доверие в облигациите на най-голямата азиатска компания за комунални услуги.