Първоначалният залп в състоящата се веднъж на три години битка за назначаването на следващия председател на италианската застрахователна компания Generali неочаквано беше даден от 64 000-те служители на застрахователя, пише FT.

В безпрецедентен ход, Европейският работнически съвет на Generali призова акционерите на компанията да демонстрират "последователност" в избора си на нов председател на третата най-голяма застрахователна компания в Европа, докато те обмислят смяната на ветерана Антоан Бернхайм, чийто мандат изтича на през април.

Назначаването на председател на Generali на всеки три години вероятно е следената най-отблизо процедура в италианския финансов свят. Тя често включва задкулисни борби и размени между водещите акционери, най-големият от които е миланската инвестиционна банка Mediobanca, която има почти 15% дял в застрахователя.

Бернхайм е председател на Generali от 2002 г. и не е формален кандидат за преизбиране на годишното събрание на акционерите на компанията на 24 април. Той обаче е заявявал, че е готов да участва отново, ако бъде помолен от акционерите и вероятно ще бъде окуражен от изявлението на работническия съвет.

Едно от имената, спрягани за негов вероятен наследник, е това на Чезаре Геронци, председател на Mediobanca. Ролята на Mediobanca в избирането на нов председател ще бъде от основно значение, според анализатори и наблюдатели в Милано. Геронци, който е ветеран в сферата на италианските финанси, е заявявал, че не се стреми към тази длъжност, въпреки постоянните слухове, който свързват името му с поста.

Алберто Коренти, секретар на работническия съвет, който представлява 64 000 служители на компанията в Европа, е заявил пред FT, че изявлението не е декларация в подкрепа на Бернхайм или срещу Геронци. Изявлението, което се смята, че е по инициатива на френските служители на Generali, не споменава имена.

Според Коренти служителите искат ръководен екип на Generali, който ще е в близко сътрудничество със служителите, за да подсигури "стабилността и надеждността" и способността да постига целите си. "Искаме някой, който е способен да представя Generali на световно ниво," казва Коренти. Базираната в Триест група развива сериозна дейност в Европа, Китай и Латинска Америка.