Полицаи от Гоце Делчев разкриха схема за измами, изобретена от застрахователни агенти.

За два месеца полицаите са установили 22 престъпления, чийто механизъм е един и същ - след съставяне на акт от пътните полицаи за липса на задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на шофьори, нарушителите в законовия 3-дневен срок за обжалване представяли застрахователна полица с дата отпреди съставянето на акта.

При извършените проверки полицаите са установили, че застраховките са издавани след съставянето на акта за нарушение, но датата е предхождала съставянето на документа. За месец криминалистите разпитали над 100 души, сред които и 22-мата застрахователни агенти, подписали съмнителните застраховки. Те си признали, че са направили услуга на своите съграждани, за което прибирали по 15-20 лева, съобщава в. "Труд".

Така застрахователите са целели да се избегне наказание по чл. 315 от Кодекса за застраховане, предвиждащ глоба от 100 до 500 лева.

Материалите от извършените проверки са изпратени в Районна прокуратура с мнение за образуване на досъдебни производства срещу застрахователите и лицата, използвали полиците.

Агентите ще отговарят пред съда за попълване на документи с невярно съдържание.

Източник: БНР