През 2009 г. общият брой на лицензираните застрахователи със седалище в Република България се запазва на 37, от които 20 са общозастрахователни дружества, 15 - животозастрахователни дружества и 2 - животозастрахователни кооперации. Това се казва в обзора на застрахователния и здравноосигурителния пазар за 2009 г., изготвен от Комисията за финансов надзор.

През разглеждания период презастрахователна дейност по общо застраховане извършва първият презастраховател в България Джи Пи Презастраховане ЕАД, получил лиценз през 2008 г.

В областта на доброволното здравно осигуряване през 2009 г. КФН издаде нова лицензия за извършване на дейност на УНИКА ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ ЕАД, с което общият брой на лицензираните здравноосигурителни дружества достигна 21.

Общият брой на регистрираните застрахователни брокери към края на 2009 г. е 316.

Общият брой на вписаните в електронния регистър на КФН към края на 2009 г. застрахователни агенти е 53 622, в т.ч. 836 агенти, извършващи посредническа дейност в полза на клоновете на застрахователи от държави членки. Застрахователните агенти юридически лица са 5 920, еднолични търговци - 3 681 и физически лица - 44 021.

Клоновете на застрахователи със седалище в друга държава членка - Кю Би И Интернешънъл Иншурънс (Юръп) Лимитид - клон София, ЗАД Ай Ен Джи - клон София, Кардиф - Животозастраховане, клон България и Кардиф - Общо застраховане, клон България, които са получили лиценз да извършват дейност на територията на България преди 1 януари 2007 г., след тази дата извършват дейност при условията на правото на установяване. Броят на лицензираните застрахователи в края на 2007 г. се запазва, поради това, че са издадени 4 нови лиценза.

Ей Ай Джи България ЗД ЕАД бе преобразувано чрез вливане в едноличния собственик на капитала му - Чартис Юръп С. А и от началото на 2010 г. извършва дейност на територията на страната при правото на установяване, поради което годишните данни за дейността на дружеството за 2009 г. не са налични в настоящия доклад.