Според годишното издание с икономически анализи на Oxford Business Group The Report: Bulgaria 2008 присъединяването на страната към ЕС и стабилните темпове на икономическо развитие подпомагат разцвета на застрахователния пазар.

Анализът на бързо разрастващата се застрахователна индустрия сочи, че размерът на раздадените премии възлиза на 1.5 милиарда лева за 2007 г., а на пазара оперират 37 застрахователни компании, в сравнение с 31 през 2006 г.

В момента застрахователният пазар е доминиран от големи международни компании и е твърде далеч от ситуацията през 1990 г., когато на пазара имаше повече от 100 местни фирми.
Виждайки потенциала на все още незрелия застрахователен сектор в България, големите застрахователни компании се стремят да засилят присъствието си и започват да придобиват по-малките местни фирми.

Австрийската Vienna Insurance Group и италианската Generali увеличават влиянието си в региона, стимулирайки едно ново ниво на конкуренция за интереса на притежателите на застрахователни полици.

В анализа на OBG e отбелязано още, че докато международните компании засилват натиска за консолидиране на местния застрахователен пазар, българската фирма Еврохолд излиза на чуждия пазар. Тя вече има клонове в съседна Румъния и е в процес на разширяване на бизнеса си и в Македония.