Брутните премии от застрахователите у нас за 2007 г. възлизат на 1.5 млрд. лв.

1059
Брутните премии от застрахователите у нас за 2007 г. възлизат на 1.5 млрд. лв.

Според годишното издание с икономически анализи на Oxford Business Group The Report: Bulgaria 2008 присъединяването на страната към ЕС и стабилните темпове на икономическо развитие подпомагат разцвета на застрахователния пазар.

Анализът на бързо разрастващата се застрахователна индустрия сочи, че размерът на раздадените премии възлиза на 1.5 милиарда лева за 2007 г., а на пазара оперират 37 застрахователни компании, в сравнение с 31 през 2006 г.

В момента застрахователният пазар е доминиран от големи международни компании и е твърде далеч от ситуацията през 1990 г., когато на пазара имаше повече от 100 местни фирми.
Виждайки потенциала на все още незрелия застрахователен сектор в България, големите застрахователни компании се стремят да засилят присъствието си и започват да придобиват по-малките местни фирми.

Австрийската Vienna Insurance Group и италианската Generali увеличават влиянието си в региона, стимулирайки едно ново ниво на конкуренция за интереса на притежателите на застрахователни полици.

В анализа на OBG e отбелязано още, че докато международните компании засилват натиска за консолидиране на местния застрахователен пазар, българската фирма Еврохолд излиза на чуждия пазар. Тя вече има клонове в съседна Румъния и е в процес на разширяване на бизнеса си и в Македония.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...