Застрахователната компания Булстрад Виена Иншурънс Груп е атакувала Комисията за финансов надзор пред Комисията за защита на конкуренцията заради публикуването на тарифите по застраховка Гражданска отговорност на МПС.

В иска се твърди, че финансовият надзор е нарушил Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), но КЗК обясниха, че законът е неприложим в този случай и нарушение на лоялната конкуренция според него липсва.

На 13 декември миналата година, КФН качи на страницата си тарифите по задължителната застраховка на всички застрахователни компании и обеща да ги актуализира при всяка промяна.

Твърденията на Булстрад

Според Булстрад обаче това е в нарушение на няколко от разпоредбите на ЗЗК. Функциите на КФН се свеждат основно до регулиране дейността на поднадзорните лица, според Кодекса за застраховане се посочва в иска. Тя има право да изисква от застрахователите годишни и периодични отчети, справки, доклади и други, определени в Наредба издадена от КФН, както и да упражнява текущ и допълнителен надзор върху цялостната дейност на застрахователите. Надзорният орган обаче няма нормативно задължение, съгласно което да разгласява и да прави публично достояние Тарифите на поднадзорните си лица и нито една от целите, които трябва да преследва според чл. 11 от ЗКФН не обосновават публикуването, пише в иска.

Според Булстрад, тарифите по ГО са търговска тайна на застрахователите. Те имат характер на гражданскоправни вземания от частни гражданскоправни сделки, което КФН не е отчела. Освен това тарифите не са цена на застрахователната услуга, защото няма еквивалентност между тарифата и стойността на застрахователната услуга. Те са система от норми, правила и рискови фактори, според които се определя конкретната цена.

От Булстрад твърдят, че публикуването на тарифите е в противоречие с добросъвестната търговска практика и увреждат интересите на конкурентите, а в Закона за КФН е предвидена съответна отговорност, ако КФН разгласи търговска тайна.

КФН е злоупотребила с положението си и е нарушила правилата на добросъвестната търговска практика, като е наложила несъвместими със ЗЗК практики, които нарушават принципите на лоялната конкуренция между застрахователите, се казва още в иска. Публикуването на тарифите създава реални условия за прекратяване на сключени вече договори, както и възможност за осуетяване на сключването им в условията на финансова криза, което води до нелоялно привличане на клиенти към определени застрахователни дружества. Последиците са увреждане на търговския интерес на поднадзорните й лица.

Отговорът на КФН

Според становището на КФН обаче по-голямата информираност на потребителите е един от начините за ограничаване на рискова застрахователите да намаляват цените до неблагоразумни граници и да предлагат нерегламентирани бонуси и отстъпки по застраховката. Публикуването на тарифите е просто мярка за защита на стабилността на пазара, заедно с въведените нови изисквания за минимални резерви по ГО.

КФН е на мнение, че това напълно съответства на заложените в чл. 11 от ЗКФН цели.

Комисията напомня, и че според ЗЗК именно лицето, което има интерес от опазване на тайната информация е на първо място задължено да вземе мерки за нейното неразгласяване, а тарифата по ГО на Булстрад е публикуване в интернет сайтовете на самата застрахователна компания. Такава е политиката и на други застрахователи, както и на застрахователните брокери, които предлагат различни форми - застрахователни калкулатори и сравнителни таблици за цените на застраховката по компании.

Затова КФН твърди, че тарифите са всъщност е публично достъпна информация тяхното съвкупното оповестяване не уврежда търговския интерес на дружествата.

Неоснователни според КФН са и опасенията, че само цената ще ориентира потребителите за избор на застраховател, при положение, че той може да получи информация за финансовото състояние и платежоспособността му от отчетите, които се публикуват на сайта на КФН.

Публикуването се налага и заради зачестили сигнали за порочни практики при сключването на застраховки пряко от застрахователите, се казва в становището на КФН. Целта е също така да се ограничат спекулациите относно реално предлаганите от конкурентите цени.

Заключението на КЗК

Според КЗК поведението на КФН обективно не би могло да бъде подведено под някой от съставите на нелоялна конкуренция, поради което не са налице основания за ангажиране на отговорността му по реда на ЗЗК.

Твърденията в иска не може да бъдат обсъждани по по смисъла на глава седма на ЗЗК, тъй като страните в настоящото производство не се намират в конкурентни отношения помежду си. Едната от страните в спора - КФН е държавен орган, който не е предприятие по смисъла на ЗЗК и липсата на един от кумулативно предвидените елементи в чл. 29 от ЗЗК води до неприложимост на общата забрана за нелоялна конкуренция и разглеждането по същество на останалите елементи от този фактически състав, заключават от КЗК.

Буслтрад са втори по пазарен дял при Гражданската отговорност в страната, с над 52 млн. лв. премиен приход към ноемви 2010 година, от когато са и последните данни на КФН за застрахователния пазар.

Източник: Insurance.bg