Булстрад си връща първенството по пазарен дял?

1714
Булстрад си връща първенството по пазарен дял?

Булстрад ще върне първенството си по пазарен дял в общото застраховане, както и на застрахователния пазар като цяло, след вливането на Български имоти. Застрахователят вече излиза на печалба и ще се стреми да свежда автомобилното застраховане до 60% от портфейла си. Това обясни пред финансови журналисти Румен Янчев, Изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Булстрад.

От VIG очакват синергийни ефекти от вливането

Булстрад Виена Иншурънс Груп и Български имоти държат обощо 15.4% дял от българското застраховане и 16.3% от общото застраховане към края на първото полугодие на 2011 г. Групата е активна и на животозастрахователния пазар, където Булстрад Живот заема четвъртия по големина дял от 10.5%.

От Vienna Insurance Group (VIG) очакват вливането да има синергиен ефект във всяко отношение, както при финансите, така и при пазарното позициониране и човешките ресурси. То ще освободи допълнителен финансов и човешки ресурс, който ще може да се фокусира върху управлението на една, вместо на две компании, заяви Янчев.

„С вливането на Български имоти в Булстрад Виена Иншурънс Груп ще се постигне компактно и силно оприсъствие на българския пазар. Така ние ще увеличим нашата ефективност, като използваме синергийния ефект при генериране на печалбата. Водещата ни позиция ще се засили с обединяване на дистрибуционните и продажбени канали. Тези усилия се фокусират главно във възможно най-доброто обслужване на нашите клиенти", коментира д-р Гюнтер Гайер, генерален директор на Vienna Insurance Group.

Очаква се вливането да приключи през първата половина на 2012 г.

„Може да се каже, че 85% от работата по обединението вече сме я свършили", каза Янчев. Около 13 човека са на позиции и в двете дружества. По този начин още от миналата година са обединени отделите по маркетинг, реклама, вътрешен одит, човешките ресурси, правния отдел, както и висшия мениджмънт. Ликвидационната дейност също е обединена и изнесена в трето дружество от структурата на групата - VIG Services. То извършва първичната и същинската ликвидация, а в Булстрад и Български имоти се разглеждат само случаите, които са стигнали до съда. Това е довело до чувствително намаление на средния разход за една щета и на разноските за персонал.

„Продажбите напрактика са единственото нещо което не е общо за двата застрахователя", каза още Янчев.

Идея за сливането на двете дружества е имало още през 2007 г., след като VIG придоби мажоритарния пакет от Булстрад, но тогава стратегията на групата е била да поддържа многообразието от търговски марки, както прави и в другите страни. Това решение е било преразгледано заради проблемите, до които доведе кризата и след внимателен анализ на очакваните ефект VIG е взела решение за вливането. При анализа са взети предвид и отношенията с клиентите и партньорите, както и тези с персонала и очаквания психологически ефект, според Янчев.

Златно правило е, че 20% от агентите правят 80% от бизнеса. Ние ще направим всичко възможно за да запазим най-добрите си агенти, тяхната мотивация и да дадем по-добри възможности, за да не станем жертва на събудения от вливането апетит за кадри от страна на конкуренцията.

Булстрад излиза на печалба, цели 60% дял на автомобилните застраховки в портфейла

Булстрад би трябвало да се е върнал към положителен финансов резултат към края на септември тази година, заяви Янчев. Това още не е факт за Български имоти обаче.

17 различни мерки са били предприети в Булстрад за подобряването на финансовите резултати и всички те са били по посока на автомобилното застраховане.

Около 70% от загубите например са били свързани с щетите по ГО, причинени от тежкотоварни автомобили. В резултат на актюерските изчисления обаче тарифата по тези полици е скочила в пъти. Мярката е доведе до отлив на част от клиентите заедно с други застраховки, които справили в Булстрад, но въпреки тя беше неизбежна, коментира Янчев.

Още през април в Булстрад са ликвидирали за себе си и проблема с румънските граждани, които карат коли с българска регистрация. Дружеството се е разпоредило до брокерите и агентите да не сключват застраховки за такива автомобили и освен това е прекратило близо 1 000 застраховки, след като е издирило собствениците. Договорът за покупко-продажба дава законно основание за прекратяване на застраховката, обясни Янчев. С по-високи тарифи в пограничните райони от Булстрат се опитват да противодействат на този проблем по гръцката граница.

Янчев заяви, че компанията ще се стреми да запази съотношението от 60% автомобилни и 40% други застраховки в портфейла си. Понастоящем това съотношение е 63% към 37% в Булстрад, но в Български имоти автомобилните застраховки са 88%.

Зад отрицателните финансови резултати стои застраховка Гражданска отговорност. Малко са дружествата, които си даваха сметка, че осовобождаването на пътуванията ще доведе до такъв ръст в щетите по Гражданска отговорност, според Янчев. Има страни като Италия, Гърция и Испания например, където има повече застрахователни събития, отколкото в някои големи Български градове.

Миналогодишните загуби обаче доведоха до незабавна реакция от страна на VIG и капиталът на двете дружества беше увеличен, с което ефектът от тях беше заличен на този етап, каза още Янчев.

Vienna Insurance Group е със седалище във Виена. Освен на основния си пазар Австрия, групата оперира със собствени дружества или клонове още 23 страни, повечето от Централна и Източна Европа.Компанията има рейтинг А+ от Standard & Poor's (със стабилна перспектива) и заема най-доброто място в индекса АТХ на Виенската фондова борса. В България VIG е представена от пет компании - Булстрад ВИГ, Български имоти, Булстрад Живот, Булстрад Здраве и VIG Services.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...