Всяка седмица през миналата година във Великобритания са засичани повече от 2 000 случая на застрахователни измами на обща стойност 16 млн. паунда, според Асоциацията на британските застрахователи (ABI).

От ABI твърдят, че трудните времена изкарват на преден план нечестната страна на собствениците на жилища и автомобили.

Сега застрахователите се опитват да убедят честните притежатели на застрахователни полици, че е в техен интерес да помагат за разкриването на измамните искове, тъй като подобни измами вдигат разходите по премийте на всички. Според ABI стойността на измамните застрахователни искове се е удвоила през последните пет години, а от асоциацията са пуснали телефонна линия, на която информатори могат да се обаждат и да помагат за разкриването на този тип престъпления.

Скептиците във Великобритания могат да заподозрат, че застрахователите се опитват да избегнат плащането на искове винаги, когато могат и че когато индустрията започне да обвинява клиентите за проблемите си, това е лош знак. Някои изчисления обаче показват, че измамните искове в автозастраховането са допринесли с 12% за увеличението на средната стойност на автозастраховките само през последните три месеца.

Организирани престъпни групи инсценират инциденти, след което подават фалшиви искове за нанесените „наранявания", като очевидно гледат на тази дейност като доходоносна и с малки законови наказания. Миналата година член на такава банда е осъден, че е инсценирал 90 автомобилни катастрофи, вследствие от които са подадени застрахователни искове за 1.8 млн. долара.

Според AA Insurance цените на автозастраховките почти сигурно ще нарастват още: "Застрахователите отчитат огромни загуби. По някои оценки за всеки 1 паунд получен от застрахователни премии, компании плащат 1.22 паунда искове.

От ABI, която представлява 90% застрахователната индустрия, казват, че е в интерес на всички да бъде ограничен рекордния ръст на измамите, които в момента костват средно по 44 паунда годишно на домакинствата под формата на по-високо от необходимото премии. Членовете на асоциацията са открили 122 000 измамни иска през миналата година, което представлява ръст от 14% или в сравнение с предходната година. Измамните искове в автозастраховането са били за най-много пари - общо 410 млн. паунда, но застрахователите за засекли повече фалшиви или завишени искове при застраховането на домакинствата - 62 000.