Главният изпълнителен директор на британския застраховател Prudential Тиджане Таям се очаква да се извини директно на акционерите по време на общото събрания на компанията в понеделник, информира Reuters.

Това ще стане само дни след като компанията беше принудена по унизителен начин да оттегли офертата си на стойност 35.5 млрд. долара за азиатското подразделение на AIG.

Провалената оферта, от която Prudential загуби 450 млн. паунда (658.8 млн. долара) под формата на такси за консултанти и други разходи, накара някои акционери да поискат оставката на Таям.

Председателят на Prudential Харви Макграт, който също беше призован да се оттегли, заяви в петък, че "повечето" акционери подкрепят висшето ръководство на компанията.

Таям, който стартира офанзивата по придобиването на азиатското подразделение на AIG през март, след като малко по-малко от шест месеца преди това беше поел поста, се очаква да се извини на акционерите за това че компанията е понесла загуби и не е осъществила сделката.

В интервю за Bloomberg наскоро Таям вече се извини казвайки: "Много съжалявам, че трябваше да похарчим тези пари и не сключихме сделката".

Въпреки това обаче Таям се очаква да бъде подложен на жестоки критики от акционерите.

Някои акционери се очаква да гласуват срещу възнаграждението на някои от ръководителите на Prudential, докато други вероятно ще призоват за преразглеждане на стратегията на компанията след провалената оферта.

Ако опитът на Prudential да закупи подразделението AIA на AIG беше успял, това щеше да е най-голямото придобиване в застрахователния сектора. То имаше за цел да превърне британската компания а в най-големия чуждестранен застраховател в Азия и щеше да й осигури водеща позиция на един от най-бързо разрастващите се пазари за финансови услуги в света.

Prudential обаче се отказа от сделката, след като акционерите на компанията се възпротивиха срещу високата цена, а AIG отхвърли предложеното намаление на цената.