Частните здравно осигурителни фондове ще започнат работа в началото на 2010 г., обяви пред БНР министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

Следващата – 2009 г., на регистрираните частни здравни фондове ще бъде дадена възможност за набиране на клиенти. Националната здравна стратегия ще влезе за обсъждане в парламента през следващите седмици.

Самата стратегия е до 2013 г., като тя дава възможност за нови политики в здравното осигуряване, каза още Желев. Той предположи, че най-много спорове в парламента ще предизвика начинът за демонополизация на Националната – здравно осигурителна каса (НЗОК).

Частните фондове ще бъдат поставени на една основа, заедно с НЗОК, каза още здравният министър. Той допълни, че след приемането на здравната стратегия ще бъдат променени закони и наредби.

Според здравния министър, НЗОК няма да бъде изхвърлена от здравното осигуряване, а ще бъде поставена в реална пазарна ситуация. БГНЕС припомня, че от началото на 2006 г. ДПС активно лобира за свалянето на монопола на касата, която засега единствена разпределя парите от здравните осигуровки, плащани от всички българи.

Освен от НЗОК тази работа трябва да се върши от поне още три частни фонда, искаха хората на Доган. Средствата, които се въртят годишно в касата са 1,5 млрд. лева.

Отказът на червения здравен министър проф. Радослав Гайдарски да демонополизира НЗОК настрои депутатите на Ахмед Доган срещу него. Близо 2 г. те настояваха за смяната му, докато това не се случи тази година при ремонта правителството на Сергей Станишев.

Настоящият здравен министър Желев се оказа далеч по-сговорчив в искането на икономически лобита от ДПС и НДСВ да бъде демонополизирана здравната каса.

Източник: БГНЕС