Четирима нови застрахователни брокери бяха вписани в регистъра от Ралица Агайн, заместник-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор".

Това са Зи Файненс ЕООД, Мобикс БГ ЕООД, ЗБ Иншурънс Сървиз Нетуърк ООД и Алфа Инс Брокер.

Премийният приход, реализиран чрез застрахователните брокери в полза на застрахователи със седалище в Република България, за първото шестмесечие на 2008 г. е в размер на 277.5 млн. лв., или 32.6% от брутния премиен приход от застраховане.

От тях 252.78 млн. лв. са реализирани в общото застраховане (34.9% от брутния премиен приход в общото застраховане) и 24.7 млн. лв. в животозастраховането (19.1% от брутния премиен приход в животозастраховането).

Премийният приход, реализиран чрез български застрахователни брокери в полза на застрахователи от други държави членки и застрахователи от трети държави, е в размер на 4.454 млн. лв.

В структурата на реализирания премиен приход по общо застраховане чрез застрахователни брокери най-голям дял заемат автомобилните застраховки – „Сухопътни превозни средства, без релсови превозни средства” (59%) и „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на МПС” (18%), следвани от „Пожар и природни бедствия” (7%) и „Щети на имущество” (6%).

При животозастраховането реализираният чрез застрахователните брокери премиен приход е основно по застраховка „Живот” и рента (95.6%).

Приходите от комисиони на застрахователните брокери възлизат на 67.673 млн. лв., или 24% от реализирания чрез тях премиен приход.

От тях 62.388 млн. лв. са приходи от комисиони в общото застраховане и 5.285 млн. лв. - в животозастраховането. Комисионите на брокерите, отнесени към реализирания чрез тях премиен приход, са 24.7% в общото застраховане и 21.4% в животозастраховането.

Снимка: Profit.bg