Най-голямата китайска застрахователна компания China Life Insurance Co. закупува големи количества от отворени инвестиционни фондове, което се приема като знак за край на трудните времена за бизнеса, сочи публикация на изданието China Securities Journal.

Останалите застрахователи са последвали водещата в сектора компания, купувайки акции от индексни фондове, в резултат на очаквания за възстановяване на китайските индекси.

През последните месеци индексите в страната отбелязаха значителен спад, като от върха си към края на миналата година са загубили около 40%.

Анализатори коментират, че застрахователната институция е значителен фактор на фондовите пазари в страната, поради размера и възможностите й да оказва въздействие върху индексите.

Тя може да бъде последвана от по-нататъшни покупки от страна на други компании и инвестиционни фондове, както и от индивидуални инвеститори, които са на мнение, че индексите в страната са се понижили твърде много и можем да станем свидетели на възходяща корекция в следващите месеци.

Към края на март тази година, China Life Insurance Co. е инвестирала 300 млн. долара в първичното публично предлагане на Visa Inc. и планира още инвестиции в САЩ и Европа с цел диверсификация на портфолиото си.

China Life, чиито активи възлизат на 925.2 млрд. юана (131 млрд. долара ), обяви по-рано че възнамерява да насочи по-голяма част от активите си в чужбина.

В тази насока, завръщането й като купувач на вътрешния пазар, се възприема изключително положително.