China Life Insurance Co., най-голямата застрахователна компания в Китай, е инвестирала 300 млн. долара в първичното публично предлагане на Visa Inc. и планира още инвестиции в САЩ и Европа с цел диверсификация на портфолиото си, съобщава Bloomberg.

China Life, чийто активи възлизат на 925.2 млрд. юана (131 млрд. долара ), има намерение да насочи по-голяма част от средствата си в чужбина с цел диверсифициране на риска, след като водещият китайски индеks Shanghai Composite загуби 25% от стойността си през 2008. Застраховатeлят се цели в стратегически дялови участия, които да съставляват 5 до 10% от порфолиото на компанията.

Visa, най-голямата компания за разплащателни карти в света, набра повече от 19 млрд. долара от IPO-то си през този месец.

Това е най-голямото първично публично предлагане в САЩ и второто най-голямо в света - след това на китайската Industrial & Commercial Bank of China, която набра 22 млрд. долара през 2006 г. Акциите на Visa добавиха 28% към началната си цена при дебюта си на Нюйоркската фондова борса.

China Life е инвестирала в акциите на Visa свои активи в чужда валута. Акциите на застрахователя загубиха 5% от стойността си днес до обяд на Шанхайската фондова борса.

Ping An Insurance (Group) Co., втората най-голяма застрахователна компания в Китай, обяви на 19 март, че ще заплати 3.4 млрд. долара за половината от бизнеса за управление на активи на Fortis.