Вероятно предстои дискусия за нови законодателни промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), след като Конституционният съд (КС) определи за противоконституционен текста на параграф 4а от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване. Това заяви за Profit.bg Даниела Петкова, гл. изпълнителен директор на ПОК „Доверие", по повод новината.

Да припомним, че с него се уреди прехвърлянето на средствата по личните партиди на осигуряването в ППФ към фонд „Пенсии" на държавното обществено осигуряване.

Според нея е очевидно, че тази група хора, чиито средства са прехвърлени и са им прекратени договорните взаимоотношения с пенсионните дружества, управляващи ППФ, ще трябва да станат отново клиенти на фондовете.

Предстои да се види какъв ще бъде механизмът да се случи това. Остава открит въпросът дали ще бъде автоматично (като предходния акт) или ще се работи над друг вариант.

Друго важно следствие от решението на КС би могло да бъде връщането на вноските на осигурените обратно към ППФ.

С обявяването на параграф 4а от Предходните и заключителни разпоредби на КСО за протиовконституционен открити остават и други моменти в КСО, като например изработеният механизъм за изплащане на ранни пенсии до и след 2014 година.

Експерти се надяват, че предстоящата дискусия ще протече по-гладко от тази през миналата есен и няма да отнеме много време.

Колко обаче ще тече процесът едва ли ще се наема някой да прогнозира, предвид че разговорите още не са започнали.