Да бъдат ли задължителни зимните гуми в България?

3161
Да бъдат ли задължителни зимните гуми в България?

Вече сме към края на една сурова, особено в сравнение с предишните няколко години, зима. Честите и обилни снеговалежи в съчетание с дългите периоди на почти полярен студ бяха критични, особено за движението по пътищата. Нямаше как при това положение да не излезе на по-преден план и въпросът за зимните гуми и по-точно дали трябва да бъдат задължителни.

Ситуацията би могла идеално да се онагледи със статистика на инцидентите, причинени от използването на летни гуми през зимата и делът на колите според това с какви гуми се движат през тези най-студени месеци, но такива данни липсват. И без статистика обаче проблемът бе достатъчно очевиден. Доказателство за това е поредната анкета на Insurance.bg, която събра 1 228 отговора на въпроса „Трябва ли да бъдат задължителни зимните гуми в България?“.

Мнозина от нашите читатели вероятно не биха поставили под въпрос нуждата от подобна мярка, при положение, че залог е сигурността на пътя. Цели 69.63% от тях гласуваха с категорично „Да“ в полза на тази мярка.

Въпросът обаче не е чак толкова еднозначен. Това, че няма твърдо доминираща практика в страните със сходен климат е само едно от доказателствата.

Със сигурност бихте могли да откриете шофьори, които се съмняват в огромната разлика в поведението на различните гуми, както и такива, които биха упрекнали производителите, че чрез умишлена диференциация преследват само по-големи продажби.

Някои автомобилисти биха ви казали, че е достатъчно, да караш внимателно, а други дори смятат, че с шофьорските си умения компенсират по-малкото сцепление. Дори и всички тези групи да бъдат убедени в противното обаче, това няма да изчерпа въпроса. Достатъчно е да се добави финансовия аспект. Инвестицията в още един комплект гуми не е по силите на всеки български шофьор. След като 15-20% от автомобилистите си позволяват риска да карат без ГО, спестявайки 200-300 лв. от полица, то същото бихме могли да очакваме и ако ги задължим да купуват зимни гуми.

Особено показателен е фактът, че други 4.72% от отговорилите подкрепят задължителните зимни гуми, но не и в сегашните условия на сериозна финансова криза.

Да си представим обаче един съвършено съвестен шофьор, който по никакъв начин не може да си позволи втори комплект гуми. Ако ползва колата си предимно през по-топлата част на годината, той ще иска да има възможността да я използва и в онези зимни дни, когато температурата е над 7 градуса, ако му се наложи. При положение, че е немислимо да се контролират колите според температурата на въздуха, то и въпросния автомобилист би се обявил против забраната. Ако пък шофира и през зимата, той би жертвал част от сцеплението, като си купи всесезонни гуми.

14.17% от читателите на Insurance.bgсмятат, че трябва да бъдат позволени всесезонните гуми, а против всякакви ограничения се обявяват 10.94%.

Процентите показват висока чувствителност към сигурността на пътя. Делът на противниците на забраната и техните доводи обаче не могат да бъдат пренебрегнати априори. Необходим е сериозен дебат по темата, а наличието на активна позиция е гарантирана. В подкрепа на това е фактът, че анкетата на Insurance.bg събра само 7 гласа (0.57%) за отговора „Не мога да преценя“.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Vibindas
# 0
07:05 | 12 May 2012
And I was just wodnierng about that too!
Sando
# 1
10:03 | 2 March 2012
А къде пътищата бяха перфектно изчистени тази зима, кажи ми, че нещо не мога да се сетя? В началото на снеговете ми се наложи да карам с летни нископрофилни гуми, на снежец/киша буквало се прибрах на късмет, колата тръгваше с боксуване спирането беше на магия от далече на предавка и бях шейна, за разлика хората около мен нямаха такива проблеми! Също ми се струва, че забрави какво беше между кварталните улици до преди 2 седмици в България просто НЕ се чисти навсякъде, избираемо по главните булеварди при това при лошото време няма гаранция, че ще е чисто или заледено! Карай си ако искаш и по джанти но зимните гуми са си наложителни.
дасдсадсад
# 2
13:03 | 1 March 2012
Коце и кое го прави толкова ясно? Зимната гума е по-добра от лятната единствено и само на сняг. На лед е все тая с какви гуми си. А на сухо и мокро, НЕЗАВИСИМО ОТ ТЕМПЕРЕТУРАТА, летните гуми се справят по-добре. Ако колата се кара в града през зимата, не са проблем гумите. За местата където не се чисти - зимните гуми са необходими. Но е малоумно да се направят задължителни. Все едно в Тексас да са задължителни, защото в Аляска има много сняг!
Kostadin
# 3
10:02 | 29 February 2012
Mnogo qsno 4e trqbva da sa zaduljitelni
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg