Представителите на управляващата България партия ГЕРБ отдавна доказаха, че са оперирани от такт, дипломатичност и тънък усет за управление. За няколко месеца преобърнаха всичко с главата надолу и сега се заеха с обръщането на трупа в нормалното му положение. Тоест, главата да си дойде на мястото, а краката там, където трябва да бъдат - на земята, за да може тялото да потръгне все пак в желаната посока и кръвта да потече обратно от главата към изтръпаналите крайници.

Последният пример за всичко казано по-горе е номинацията на Стоян Мавродиев, депутат от групата на ГЕРБ в парламента и заместник-председател на икономическата комисия в Народното събрание.

Защо посочвам тези факти за Мавродиев? Защото за първи път от създаването на единния небанков финансов надзор в България, в лицето на Комисията за финансов надзор, управляващите са на път да сложат за председател на надзора лице, което е пряко ангажирано с управляващата партия. Нито Апостол Апостолов, нито Петър Чобанов са били преди това членове, на която и да било политическа партия в страната. Факт е обаче, че назначенията са политически. Важно е да се посочи, че в Закона за Комисията за финансов надзор изрично е записано, че този надзорен орган е независима институция.

За да подкрепя тези думи, ще цитирам и записаното в нормативния документ и по-точно какво казва неговият чл. 2 (4) „Комисията, при осъществяване на своите правомощия, е независима от изпълнителната власт и се отчита за дейността си по този закон пред Народното събрание".

Въпросът в случая е ще запази ли независимостта си при назначаването на политически функционер от управляващата партия? Въпросът е отворен и е добре да има дискусия по този проблем.

Интересен е и фактът, че Стоян Мавродиев е и един от вносителите на Закона за изменение и допълнение на Закона за Комисията за финансов надзор, с която поправка се проправя пътя за чистка в КФН (вж. Преходните и Заключителни разпоредби към ЗКФН ). Да, ръководството на комисията се намалява от сегашните седем члена на пет, но основните постове си остават. Така че едни промени в закона не би трябвало да са предпоставка за смяна на ръководство, но точно това се случва.

Когато липсват ясни аргументи за промяната, какъвто диалог липсваше изцяло през всичките месеци на управление на ГЕРБ, а и преди тях, в интерес на истината, много въпроси също остават без отговори. Основният несъмнено е, кое налага тази рокада по етажите на Комисията за финансов надзор?

Иначе ако се погледне биографията на Стоян Мавродиев, то може да се каже, че отговаря на законодателните изисквания, за да поеме длъжност в КФН. Според официалната информация депутатът от ГЕРБ е роден на 21 октомври 1969 г.

Стоян Мавродиев е натрупал следния трудов стаж: United Consulting - основател и управляващ съдружник (юни 1996 г. - ноември 2006 г.), Price Waterhouse Coopers - правен и данъчен консултант (ноември 1991 - юни 1996 г.).

По отношение на образованието, в биографията му се чете следното: 2003 - 2005 г.

Магистър по Финанси, УНСС - София, 1990 - 1994 г. магистър по право, Софийски Университет "Св. Климент Охридски", Юридически факултет - София.

Допълнителните квалификации на Стоян Мавродиев са: 1992 - 1996 г. пет курса към Международната Данъчна Академия, Международно Бюро за Фискална Документация - Амстердам, Холандия

Бъдещият председател, ако НС гласува номинацията му, има и следните отличия: януари 2007 г. - Българска Макроикономическа Асоциация (БМА), януари 2006 г. - Международна Асоциация по Данъчно Планиране, юни 1994 г. - Международната Адвокатска Асоциация - Секция Бизнес Право, януари 1996 г. - Софийска Адвокатска Колегия.

С казаното до тук не искам да поставям под въпрос професионалните качества на Стоян Мавродиев, а действията на управляващите ГЕРБ.

И ако ми позволите да навляза в риториката на българския премиер Бойко Борисов, бих казал следното: „Дет' се вика, белкем сега потръгне листването на държавните компании на Българска фондова борса".