Данъкът върху застрахователните премии беше одобрен от МС

1301
Данъкът върху застрахователните премии беше одобрен от МС

Правителството одобри проект на закон за данък върху застрахователните премии и предлага на Народното събрание да го приеме, съобщиха от правителствената информационна служба. Законопроектът е изготвен в изпълнение на одобрените от социалните партньори мерки в подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция. С него се въвежда данък върху получени застрахователни премии по облагаеми застрахователни договори, като застрахователните премии по животозастраховане не се облагат.

Предложената в законопроекта данъчна ставка е 2%. Предвижда се данъчната основа да е получената застрахователна премия от застраховател по чл. 8, ал. 1 от Кодекса за застраховането по облагаем застрахователен договор.

Данъчната основа се увеличава с възстановените бонуси и отстъпки на застрахователя и се намалява с включените в застрахователната премия суми за Гаранционния и Обезпечителния фонд по Кодекса за застраховането, както и със сумите за Държавен фонд „Земеделие" съгласно Закона за подпомагане на земеделските производители. Това намаление на данъчната основа се налага, за да не се начислява данък върху събираните парафискални такси от застрахователите.

Данъкът е изискуем на датата, на която е получена застрахователната премия, и се внася в бюджета ежемесечно. Данъчно задължените лица подават данъчна декларация пред НАП за всяко тримесечие.

Предложеният нов данък не променя съществуващия ред на данъчно облагане на печалбата на застрахователите съгласно Закона за корпоративното подоходно облагане. Предвиденият национален механизъм за облагане на застрахователните премии поставя в съпоставимо положение застрахователите, осъществяващи дейност в България, спрямо останалите европейски застрахователи. Европейското законодателство в областта на застраховането и презастраховането (Директива 2009/138/ЕО) дава възможност всеки застрахователен договор да подлежи на облагане с косвени данъци и парафискални такси върху застрахователните премии в държавата-членка, в която е разположен рискът, или в държавата-членка, в която е покрито задължението.

Предлага се законът да влезе в сила от 1 септември 2010 г.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg