Днес, 11.00 ч. пред централата на БЧК председателят на Израелския Давидов щит Ноам Ифрах връчи официално ключовете на два медицински автомобила.

Предоставените на Български Червен кръст линейки ще бъдат използвани за хуманитарни цели, в това число и за развитието на наземния асистанс на проекта „Активна грижа“, който стартира през юни 2014 г. След като прие ключовете на двата медицински автомобила г-н Христо Григоров изказа своята благодарност за направеното дарение.

Събитието уважи и Н. Пр. г-жа Ирит Лилиан, посланик на Държавата Израел в България. В речта си Н. Пр. г-жа Лилиан заяви, че определя дарението като част от еврейската свещена традиция „Тикун Олам“, в превод на български „да поправим света“.

Терминът носи много силно социално значение и в него са фокусирани конструктивните действия на еврейския народ, насочени към един по-добър свят.

Припомняме, че през изминалата година медицинският хеликоптер на „Активна грижа“, заедно с екипите на Планинска спасителна служба, спаси десетки човешки животи, сред които и двама израелски туристи, изпаднали в беда.

И в момента, „Лев Инс“ организира и провежда тренировки между планинските и въздушните спасители. Целта на обучението е да се синхронизират съвместните действия на екипите и те да са на нужното високо ниво.

„Благодарение на „Активна грижа“ и партньорите, които подкрепиха проекта, въздушното спасяване в България е вече факт. С дарените линейки ще разширим обхвата на наземния асистънс, за да може да реагираме още по-бързо на подадени сигнали.

Следвайки проекта, „Лев Инс“ разработи застраховка „Активна грижа“ на изключително достъпна цена от 6 лв., която дава възможност на голям кръг хора да се възползват от навременна първа помощ.

По този начин ние заявяваме и социалния си ангажимент към обществото.“, каза по време на официалното връчване г-жа Мария Масларова – Гъркова, Изпълнителен директор на „Лев Инс“.