Дериватите за защита срещу нови загуби от AIG поскъпват до рекордни стойности

675
Дериватите за защита срещу нови загуби от AIG поскъпват до рекордни стойности

Разходите по хеджиране срещу по-нататъшни загуби от най-голямата застрахователна компания в света – щатската AIG, поскъпнаха вчера до нов рекорд, на фона на растящите спекулации, че застрахователната компания е изправена пред нови проблеми.

Дериватите за защита от кредитни загуби, или отписване на активи от страна на финансовата институция, поскъпнаха значително през последните месеци от кредитната криза.

Опасенията са свързани с това, че AIG може да формира отделна компания, където да прехвърли проблемни активи за милиарди долари, за да разтовари баланса си.

На пазара се търгуват деривати, които да защитават инвеститорите срещу загуби от активите на компанията за над 587 милиарда щатски долара в ценни книжа, свързани с всички кредити, корпоративни облигации и други инвестиции.

Пазарните наблюдатели коментират, че финансовата институция е изправена и пред занижаване на кредитния й рейтинг от страна на водещите агенции.

Според оценки на Fitch и Moody's кредитният рейтинг на AIG ще бъде занижен, ако компанията не подобри значително своите резултати, което на този етап изглежда слабо вероятно.

„Необходимо е щатската застрахователна компания, която има огромни инвестиции на финансовите пазари, да убеди отново инвеститорите в бизнес стратегията си“, коментира Роб Хайнс, анализатор в СreditSights, за финансовото издание Bloomberg.

Ако се намали рейтингът на компанията, тя може да бъде принудена да набере повече капитал за обезпечение, което пък да задълбочи проблемите й, се казва още в анализа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg