До 10 дни ще бъдат внесени законодателните промени, така че веднъж завинаги да се прекрати маркирането на застраховани автомобили по начин, който дава някаква външна индикация. Това съобщи Цветан Цветанов - вицепремиер и министър на вътрешните работи по време на кръгла маса на тема „Маркирането със стикери във връзка със застраховката „Каско" - за и против".

Работната група, която включва представители на Министерството на вътрешните работи, Комисията за финансов надзор и Асоциацията на българските застрахователи, вече е изготвила първоначален вариант на промените, който е изпратен за съгласуване със застрахователните компании. Предстои обаче да бъдат отразени мненията и предложенията, които представители на застрахователите дадоха на днешната кръгла маса, като последния срок за предложения е 15 февруари, заяви Борислав Богоев - зам.-председател на КФН, ръководещ управление "Застрахователен надзор".

Изказаните мнения оставят впечатлението, че се върви към пълна забрана на стикерите и пасивното маркиране като цяло, за сметка на вариантите с унифицирани стикери или само пасивно маркиране без лепенки.

Пасивното маркиране, още по-малко стикерите не срещат подкрепа в становищата на МВР, КФН, а мнозинството от представените на дискусията застрахователни компании застанаха изцяло зад готвените промени.

Позицията на МВР е, че стикерите трябва да се забранят, защото се ползват за информация от автокрадци, които работят в услуга на определени застрахователни компании, заяви Цветанов. По този начин се парцелира пазара на застраховки Каско, като се притискат други застрахователи, което говори за непрозрачност в застрахователния бизнес. Забраната на стикерите ще въведе прозрачност и равнопоставеност на пазара и ще облекчи финансово застрахованите лица според Цветанов. Въпросните маркировки и стикери генерират общо 40 до 50 млн. лв. разход за клиентите, съобщи той.

Очаквайте мненията и предложенията на отделните участници на кръглата маса.

Източник: Insurance.bg