Застрахователни измами на стойност между 50 и 100 млн. лв. се извършват в България всяка година, съобщи Юрий Тодоров, председател на Асоциация за застрахователна сигурност и преподавател във ВУЗФ по време на форума „Предизвикателства и перспективи пред застраховането в България".

От 30 и 70 млн. лв. от тези суми са свързани с автомобилното застраховане, пише insurance.bg.

Твърде често измамата е недоказуема. В 29.85% от съмнителните случаи българските застрахователи са платили обезщетението, а в други 25% са платили частично, възползвайки се от нарушения в общите условия например, сочи проучването на Асоциацията за застрахователна сигурност. Едва по 31.72% от исканията има отказ. При 7.84% е заведен съдебен спор а 5.6% са свързани със случаи на големи и важни клиенти, които застрахователят е решил да запази като плати обезщетение въпреки съмненията си.

Всички съмнителни случаи ще бъдат въвеждани в единна база данни за застрахователна история и оценка на риска, която вече се попълва, съобщи Юрий Тодоров. Чрез нея застрахователите ще имат достъп до информация за всички съмнителни случаи на всяко лице и въз основа на нея ще преценяват дали да сключват застраховка.