Поскъпване от поне 5% на задължителната застраховка Гражданска отговорност може да се очаква до края на годината. Това заяви Стоян Проданов, заместник-председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Бул Инс след провелото се днес общо събрание на акционерите на дружсетвото.

„Безпорно е, че премиите, които се акумулират по ГО са ниски, в този период на криза наистина е антисоциално да изискваме от хората да плащат много по-високи премии", заяви Петрозар Петков, председател на съвета на директорите и изпълнителен директор на Бул Инс. Той не се ангажира с точна прогноза за повишаването на цените в компанията но според него може да се стигне до завишения от порядъка на 8 - 12% в рамките на тази и началото на следващата година.

„Трябва да бъдем реалисти и да се съобразим с ефектите на кризата, понижената платежоспособност на населението и високата конкуренция", категоричен бе и Проданов. По думите му ще сме свидетели на по-бавно поскъпване, отколкото през 2009 и 2010 г. „С около 20-30% е необходимо да се завишат премиите в следващите 2-3 години, но не можем точно да планираме нарастването на цените. Явно ефектите от кризата ще бъдат по-дългосрочни, виждаме, че вместо да отминава, тя само преминава от една форма в друга", каза Проданов.

Въпреки всичко покачването обаче остава неминуемо. „Анализите показват, че щетите се увеличават доста по-бързо отколкото се увеличава премийния приход, който се акумулира от застрахователите. През 2013 г. може да минем на лимит от 10 млн. евро. През 2015 година покритието може да стане и нелимитирано, както в повечето от европейските страни. И тогава, каквото присъди съда, това ще плащаме, а той присъжда огромни обезщетения", каза Петков. Нуждата от поскъпване е особено остра при товарните автомобили. Проблемът непрекъснато се изтъква и от водещите презастрахователни компании на срещите със застрахователите. Срещу полица от 800-900 лв. камионите карат из цяла Европа, където при ПТП щетите най-редовно са от 100 000 евро нагоре, а при нематериални щети няма горна граница.