Високи цени на "Гражданска отговорност" са обявили някои застрахователи. Те стигат вече и над 1700 лв., показа проверка на "24 часа" в тарифите на компаниите, публикувани в сайта на Комисията за финансов надзор.

Най-скъпи са полиците за собственици на мощни автомобили на възраст под 30 г., които живеят в София или друг голям град.

Причината е, че те били рискови - можели да причинят катастрофа по-често, отколкото по-възрастните си колеги с по-скромни коли от малко населено място.

Това разделение се прави от почти всички компании. При изчислението на цената най-често те вземат предвид кубатурата на автомобила, района, където ще се управлява, дали ще излиза в чужбина, както и възрастта на собственика. И макар средната премия да е около 220 лв., все по-масово започват да се появяват далече по-високи суми.

В "Дженерали", например, искат 1743.10 лв. за полица, сключена за автомобил над 2500 куб. см, собственост на софиянец или варненец, който е до 29 г.

Цената важи, ако покритието на полицата е за цяла Европа, а плащането - разсрочено. В случай, че е еднократно, базовата цена е 1515.70 лв. Пада на 1242.90 лв., ако се управлява предимно в България.

Още по-висока става, ако шофьорът е причинил пътно произшествие в последните години. Между 830.30 и 1377 лв. са премиите за най-младите шофьори с мощни коли от другите населени места извън София и Варна.