Печалбата преди данъчно облагане на австрийската застрахователна компания Vienna Insurance Group е нараснала с 24%, до 125 млн. евро през първото тримесечие на 2008 г., предава Reuters. Увеличението се дължи предимно на добрите резултати на компанията в Източна Европа.

Шестте анализатори, интервюирани от Reuters, са прогнозирали средна печалба преди облагане с данъци в размер на 122 млн. евро.

Коефициентът на щетимост на компанията, който е показател за рентабилност, нараства до 95.5%, в сравнение с 96.4% година по-рано, въпреки застрахователните искове, свързани с бурите Ема и Пола, които причиниха щети в региона.

Брутните премийни приходи на Vienna Insurance Group възлизат на 2.30 млрд. евро през първото тримесечие на 2008 г., което представлява увеличение с 15%, в сравнение със същия период на предходната година.

Vienna Insurance в момента е в процес на придобиване на застрахователния бизнес на австрийската Erste Bank в западна Европа. Сделката се оценява на 1.4 млрд. евро и включва подразделението s Versicherung Group на Erste Bank, което развива дейност в Австрия, Чехия, Словакия, Унгария и Хърватия, както и BCR Asigurari Group, което действа в Румъния.

Двете финансови институции също така са подписали и 15-годишното споразумение за разпространение на услуги, според което Erste Bank и Vienna Insurance Group ще станат предпочитани партньори и ще разпространяват взаимно продуктите и услугите си в региона.

Компанията запазва целта си за годишна печалба преди облагане с данъци в размер на над 1 млрд. евро до 2011 г. и премийни приходи в размер на повече от 12 млрд. евро.