Доброволна осигурителна мрежа - Здраве АД (ДОМ-Здраве АД) спечели първите две дела срещу Комисията за финансов надзор (КФН), наложила на здравноосигурителното дружество имуществени санкции от по 5 хил. лв., съобщиха от компанията за Profit.bg.

Решенията, в полза на дружеството, са на Пловдивски районен съд от 4-ти и 10-ти ноември.

В момента ДОМ-Здраве води 32 дела срещу КФН, които по същина отразяват казусите, решени от Пловдивския районен съд.

Със заповед на зам.-председателя на КФН от октомври 2008 г. е открита планова проверка на цялостната дейност на ДОМ-Здраве за периода от 1-ви януари 2006 г. до датата на нейното приключване.

Изискани са всички сключени групови договори за доброволно здравно осигуряване от 1-и януари 2006 до 30-ти септември същата година, както и цялостната документация на дружеството в размер над 25 хил. страници. В хода на проверката КФН анализира и установява нарушения в два договора с пловдивски фирми, съответно с Кариери АД и с Комарс АД.

Проверката на Комисията за финансов надзор е установила, че фондът е предлагал здравноосигурителен пакети с променени параметри, без същите да преминат под надлежния лицензионен режим. От КФН приемат, че компанията няма право да сключва здравноосигурителни договори по лицензирания пакет, изключвайки някоя от регламентираните с пакета шест секции, описани по-горе.

В тази връзка КФН налага административни наказания като не приема аргументите на здравния фонд, че не е извършвало доброволно здравно осигуряване, което да нарушава издадената лизенция.

Заместник председателят на надзорния орган Ралица Агайн, която днес ръководи "Надзор на инвестиционната дейност", но към онзи момент отговаря за застрахователния надзор, коментира за Profit.bg, че заведените 32 дела засягат 32 договора между ДОМ - Здраве и ответна страна, по които от КФН са наложили административни наказания.

„Заведените 32 дела засягат идентични казуси с предлагани здравноосигурителни продукти на различни компании", коментира Ралица Агайн. „При проверки установихме, че е налице разминаване на предлаганите услуги във вече лицензиран пакет, както и разлики в предлаганата цена на същия този лицензиран пакет, което би могло да застраши и финансовата стабилност на компанията".

Що се отнася до мотивите за налагане на санкциите, Ралица Агайн посочи, че от ДОМ-Здраве не са спазили законовите разпоредби. Тя уточни, че „законът изисква изрично лицензиране на здравноосигурителните пакети. Практиката е такава, че когато се уточни пакетът, бива определяна и цената му. След като от него e извадена някоя от услугите, то трябва да се направи и нов технически разчет, като всяка промяна трябва да премине през нова процедура на лицензиране на пакета. Да, мярката е ограничаваща, но това казва законът", обясни Ралица Агайн.

От здравноосигурителния фонд сочат, че решението по делото относно договора с Кариери АД съдържа аргумент, че жалбоподателят е бил лицензиран да предлага пакета, включващ шест на брой секции, като обособени групи от здравни услуги, но страните по своята свободна воля са се договорили за предоставянето само на пет от шестте секции.

С това фондът не е извършил предлагане на услуги извън обхвата на лиценза, като все пак неговите действия съответстват на максимата „Когато законът разрешава по-голямото, той разрешава и по-малкото", уточняват от компанията.

И в двете съдебни решения се посочва, че въз основа на изрично визирания принцип на доброволност на осигуряването, следва да се приеме, че в разглежданата материя приложим е принципът на автономия на частната воля и волята на договарящите се страни е от практическо значение. Това означава, че страните в едно частно-правно отношение са свободни да определят по взаимно съгласие неговото съдържание, а сключените договори имат силата на закон между страните и меродавна е действителната обща воля на контрагентите, която може да се извлече от съдържанието на съглашението.

И двете решения на Пловдивски районен съд отменят наказателните постановления на заместник-председателя на КФН - Ралица Агайн, ръководещ към тогавашния момент, управление „Застрахователен надзор", с които на ДОМ-Здраве е наложено административно наказание.

Юристите на Комисията за финансов надзор ни увериха, че решенията на Пловдивския районен съд ще бъдат обжалвани.

*Материалът е актуализиран към 18.30 ч.