Темпът на нарастване на застрахователните искове в Румъния през първото тримесечие на годината е превишил този на премиите на компаниите за същия период, посочиха данни на Застрахователната комисия в страната.

Тенденцията е изключително тревожна и може да се изрази в негативни финансови резултати за застрахователните компании, коментират още от там.

На фона на повишението от 16.8% в застрахователните премии през първото тримесечие на годишна база в северната ни съседка до ниво от 2.38 млрд. леи (645 млн. евро), исковете за покриване на щети вследствие на настъпване на застрахователно събитие са се повишили с 22.8% до ниво от 998.4 млн. евро (270.6 млн. евро).

Тази тенденция, която е поставена преди четири години, продължава да е една от най-сериозните заплахи пред сектора в страната. През изминалата годината загубата на компаниите възлезе на близо 76 млн. евро или четири пъти повече, в сравнение с предходната година.

Една от причините за този негативен феномен може да се крие в това, че като цяло ръстът в сектора през първото тримесечие се е предопределил предимно от автомобилното застраховане.

Честотата на искове при този тип застраховане възлиза на значителните 65%, което означава, че около двама от всеки трима застраховани са въвличани в пътни инциденти. За сравнение, в страните от ЕС този индикатор е средно при ниво от 10% или един на всеки десет е участвал в подобни инциденти.

Изключително високото ниво на този показател, както и факта, че пазарът расте основно благодарение на автомобилното застраховане, поставя под въпрос бъдещото здравословно представяне на сектора.