Две от застрахователните компании, които продават Гражданска отговорност не са завъшили тестването на информационните си системи с Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР), чрез която се издават така наречените електронни полици за ГО, съобщиха от Гаранционния фонд.

Всички обаче са подали документи за издаване на сертификат за съвместимост с ЕИСОУКР, като допреди два дни само един застраховател още не беше кандидатствал за сертификата.

Забраната на полиците по Гражданска отговорност от кочан ще влезе в сила най-рано на 22 юли. Това ще стане в случай, че промените в Наредба № 42 на КФН бъдат обнародвани на 19 юли. В наредбата се предвиждат три дни от обнародването, след които полици да могат да се издават само чрез ЕИСОУКР. Срокът се отлага спрямо първоначалните намерения да се премине изцяло към електронни полици от 18 юли, след като наредбата не успя да влезе в днешния брой на Държавен вестник.

С въвеждането на така наречената „електронна полица", не отпада задължението полицата да бъде разпечатвана на книжен носител и подписвана от двете страни по договора, напомнят от Комисията за финансов надзор.

Заместник-председателят й - Борислав Богоев беше категоричен, че ако има застраховател, който не е получил сертификат за работа с ЕИСОУКР след датата, в която ще влезе в сила забраната да се пишат полици от кочан, то тези застрахователи няма да могат да продават застраховката до своето сертифициране.

За да могат да бъдат достъпни полиците на даден застраховател при брокерите обаче, той трябва да изгради и специален портал, тъй като посредниците няма да имат пряка връзка с ЕИСОУКР на този етап. Те ще могат да издават полици чрез интерфейса на информационната система на конкретния застраховател или чрез своята IT система, ако е изградена връзка с тази на застрахователната компания, която да позволява автоматизирането.