Две нови онлайн приложения за анализ на финансовите нужди на потребителите – FQ Тест и електронен Личен финансов профил (е-ЛФП) стартира ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване в България.

Приложенията, които помагат при планиране на личните финанси са следствие от поредицата от проучвания, свързани с финансовата грамотност на в Европа и в България, уточниха от компанията.

FQ тестът обособява четири основни личностни финансови типа: „Филантроп”, „Бохем”, „Практик” и „Стратег”. Те се различават помежду си главно по това до каква степен са склонни да поемат рискове, какви са техните финансови познания, както и дали вземат рационални или емоционални решения при управление на личните си финанси.

FQ тестът е нов за България онлайн инструмент, който по атрактивен и увлекателен начин стимулира интереса на потребителите към въпросите на финансовото планиране. Чрез него всеки сам може да определи какъв тип финансова личност е и съответно да получи кратки съвети за това как по-добре да организира управлението на личните си финанси на адрес.

В допълнение, електронното приложение „Личен финансов профил“ дава възможност за по-задълбочен анализ на личните финанси, който включва приоритизиране на финансовите цели, дава поглед за това какви средства е добре да заделяте, за да може да спестите достатъчно за пенсия, да се погрижите за образованието на децата си или да осигурите защитата на семейството си срещу непредвидени обстоятелства. По-задълбоченият характер на информацията, която се предоставя в Личния финансов профил, изисква това приложение да се попълва с помощта на финансов консултант на ING.

Личностни финансови профили

„Филантроп”

Човекът с този профил взема решенията си интуитивно, като по-скоро следва чувствата, отколкото разума си. Високо цени взаимоотношенията и винаги поставя нуждите на семейството и приятелите си на първо място. Придържа се към планирания бюджет, като се старае на хората около него да не им липсва нищо. Консултира финансовите решения със своето семейство. Като цяло планирането на финансовото бъдеще не е сред основните му приоритети. Има основни познания за финансите и не е склонен да поема прекалено много рискове.

„Бохем”

Бохемът предпочита да живее за мига и до голяма степен се доверява на интуицията си. Значителна част от средствата му отиват за забавление. Няма нищо против поемането на известен риск, като възприема това като част от забавлението и цялостната "радост от живота". Склонен е да се доверява на мнението на финансов специалист при вземането на финансови решения. Планирането на финансовото бъдеще не е сред силните му страни.

„Практик”

Взема решения воден от разума си и се доверява на фактите. Познава основите на финансите и цялостно премисля нещата, преди да направи първата крачка. Прекомерното харчене не му е присъщо. Обича да държи под контрол своите финанси, сега и в бъдеще. Винаги е една стъпка преди всички, когато става дума за планиране на финансовото бъдеще.

„Стратег”

Нагласата му към света е „мога да го направя”. По-вероятно е да слуша разума си и предпочита да премисля действията си. Има отлични финансови познания. Гледа в дългосрочна перспектива и отрано планира финансовото си бъдеще. Склонен е да предприема премерен риск, но само дотолкова, доколкото не губи от поглед дългосрочните си цели. Във вземането на финансови решения се доверява на семейството и на финансови консултанти.