Има поводи за умерен оптимизъм в небанковия финансов сектор, заяви Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Осигурителен надзор".

Въпреки флуктуациите, нямаме дружество, което да е изпаднало в несъстоятелност, било публична компания, застраховател или пенсионно дружество. Убеден съм, че няма да изпаднем в такава ситуация и занапред, категоричен бе Джалъзов.

В застраховането има известен спад, но собствените средства на дружествата останаха значително над изискванията за платежоспособност. Компаниите са стабилни и ще имат достатъчно време да се подготвят за внедряването на Solvency II през 2013 г., според зам.-председателят на КФН. От надзора очакват през 2011 г. да се генерира значителен ръст на застрахователните премии.

По думите на Джалъзов, секторът на дружествата със специална инвестиционна цел например може да се смята, че се е възстановил, след като активите им са достигнали 1.58 млрд. лв. - повече, отколкото преди кризата.

Въз основа на актюерските си разчети, КФН очаква пенсионните дружества да удвоят своите активи на два пъти в рамките на следващите 5 години. Към момента дружествата са успели да компенсирали първоначалната загуба на нетни активи и към края на 2010 г. и общия им достига 4 млрд. лв.

Сериозен е спадът при взаимните фондове и управляващите дружества, но спрямо миналата година има ръст, което дава основания за оптимизъм, по мнението на Джалъзов.

Относително обезпокоителен за КФН е броят доброволно върнатите лицензи, най-вече от инвестиционни дружества и управляващи дружества. „Явно бумът на пазара е дал възможност на доста нови компании да се появят и сега нуждата от преструктуриране, поради липсата на клиенти води до известно окрупняване, т. е. за малките играчи вече не е изгодно да остават", коментира Джалъзов.

Предвидените промени в нормативната уредба и новият паневропейски финансов ред са насочени в една посока - максималната защита на потребителя, така че по този начин да се избегне евентуално бъдеща финансова криза.

„Разбирате, че до известна степен кризата беше провокирана от загубата на доверие", каза Джалъзов. „Комисията за финансов надзор не може да инициира търсене на финансови стоки и услуги, нейната роля е да бъде медиатор - да се вслушва в гласа на бизнеса, от една страна, а от друга - да следи за максимално стриктно спазване на правилата от всички участници на пазара", допълни той.

Зам.-председателят на КФН напомни, че се готвят промени в Кодекса за застраховането, с които ще се въведе електронната полица по Гражданска отговорност, която ще позволи да се приложи система бонус-малус, а също така се подготвя и методика за определяне на имуществени вреди при катастрофи.

В сферата на инвестиционния надзор се очаква да се приеме новия Закон за колективните инвестиционни цели, който ще либерализира инвестиционния режим, като позволи да се създават подфондове, ще въведе унифициран информационен документ и ще улесни процедурите по трансграничните сливания и придобивания.

Готвят се поправки и в Кодекса за социално осигуряване, които целят по-висока защита на осигурените лица, промяна на инвестиционния режим на фондовете и редукция на инвестиционната такса.

Тук може да гледате видео материала от представянето на Ангел Джалъзов, зам. председател на КФН.

Източник:Insurance.bg