Не просто близък, а почти идентичен се оказа премийният приход от имуществените застраховки Пожар и природни бедствия до края на юли с този от същия период на предходната година. Това показва статистиката за общото застраховане на Комисията за финансов надзор към 31 юли.

Общо 107 055 998 лв. са приходите на компаниите от такива полици в първите седем месеца при 107 052 222 лв. към юли 2011 г. Разликата е едва четири хилядни от процента, но все пак е положителна, при положение, че през предходните месеци бяхме свидетели на отрицателен прираст, както можете да се убедите от таблицата.

Продажби на застраховки Пожар и природни бедствия с натрупване от началото на годината (в млн. лв.)

Статистиката от последните три месеца обаче е особено интересна, защото показва дали наистина е имало опашки за катастрофични застраховки след земетресението от 22 март, както много медии писаха, посочва Insurance.bg.

Дори и един поглед на таблицата с приходите по месеци (без натрупване) е достатъчен, за да направим извода, че ако е имало опашки, то до повече от разговори не се е стигнало.

Продажби на застраховки Пожар и природни бедствия по месеци (в млн. лв.)

Факт е, че продажбите на такива полици през юли 2012 г. са с 8.87% повече, отколкото за същия месец на миналата година, а през май и юни също е имало ръст от 4.98 и 3.98% респективно.

Такива колебания в премийния приход по месеци обаче далеч не свидетелстват за сериозно увеличаване на интереса, а ако се обърне внимание на предходните месеци, ще видим, че макар и в различни посоки там измененията са и по-големи.

Следващите месеци ще покажат дали е налице трайна тенденция на ръст, но още от сега е ясно, че той няма да е особено голям.

Ако дължим положителните прирасти от последните месеци на труса, то можем да кажем, че благодарение на земетресението застрахователите са продали толкова застраховки, колкото и през предходната година. Поне към юли.

Не еднозначен е трендът обаче за отделните компании. Осем от застрахователите, които предлагат такъв продукт, дори имат спад на продажбите си. В това число и миналогодишният лидер на този пазар Алианц, който след спад от 14.13% отстъпва първото място.

На него без особени усилия и с минимален положителен прираст от 2.51% се настанява ЗАД Енергия. Тя вече генерира 18.33% от прихода от такива имуществени застраховки, а Алианц остава с 16.05% пазарен дял.

Сравнението между отделните пазарни дялове обаче трябва да се прави с уговорката, че Енергия не е играч на масовия пазар, а по-скоро сключва малко на брой полици, но за огромни суми.

Спрямо миналата година се наблюдава почти незначителен ръст на пазарната концентрация, като първите пет компании вече държат 74.91% от него при 74.21% преди година. Още по-слабо е изменението за челната десетка, която реализира 93.06% от продажбите срещу 92.93% към края на юли 2011 г.

Продажби на застраховки Пожар и природни бедствия и пазарни дялове по компании