Кризата с държавни дългове в еврозоната е най-голямата заплаха за европейските застрахователи, а рискът за загуби от закупените държавни облигации се увеличава. Това обяви Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) в отчета си за финансова стабилност за първото полугодие на годината, цитиран от Reuters.

"Напредъкът към устойчиви нива на държавен дълг както в Европа, така и в световен мащаб, ще определи дали тези рискове ще се материализират в неблагоприятни последствия върху финансовото състояние на застрахователите", пише в доклада на EIOPA.

Рискът, породен от държавния дълг в еврозоната за застрахователните активи се увеличава в последните шест месеца и се очаква да продължи да расте до края на годината, твърди паневропейският финансов надзор, позовавайки се на информация от местните застрахователни регулатори.

Доходността по облигациите, издадени от малките страни членки на еврозоната като Гърция, Ирландия и Португалия се е увеличила заради страховете, че тези държави няма да успеят да обслужват външния си дълг, както и покрай опасенията за кредитоспособността на по-големите, но сериозно задлъжнели Испания и Италия.

Големите застрахователи са защитени от ограниченото притежание на гръцки, ирландски и португалски дълг, но някои от тях биха се изправили пред огромни загуби в случай на фалит на Испания и Италия, се казва още в анализа.

Третият по големина европейски застраховател - италианската компания Generali притежава една от най-големите експозиции в рискови дългове на държави от еврозоната - 59.5 млрд. евро, според данни на Barclays Capital.