Някои специалисти определят предстоящата 2011 година като годината на електрическите автомобили. Сред новите оповестени модели подобен род автомобили са - Chevy Volt и Nissan Leaf, като се очаква на пазара да бъдат представени и други.

За разлика от хибридните автомобили, електрическите ползват само зареждане от батерии и при тях липсва помощен конвенционален двигател, който може да бъде задействан и от горива.

В тази насока възниква въпросът по-ниска или по-висока ще бъде застраховката на подобен род возила.

Според специалиста Джеймс Бел от щатската компания Kelley Blue Book, налице са предпоставки, които да предопределят по-ниските застрахователни премии за такъв род автомобили в сравнение с традиционните.

От една страна при този род автомобили липсват спортни версии или те са избор на купувачи, чиито общи черти са интелект, грижа за околната среда и разум, което е напълно противоположно на безразсъдните шофьори, които плащат по-високи премии при застраховане.

В същото време ограниченията в пробега на този род автомобили, предпоставена от липсата на масови системи за зареждане, гарантират, че този род автомобили най-вероятно ще се ползват в града, а не за дълги пътувания.

Електромобилите се очаква да бъдат карани значително по-малко мили на година, което означава, че най-вероятно много по-рядко ще участват в пътно-транспортни произшествия.

На следващо място въпреки че са базирани на свръхмодерна технология, като цяло те са рожба на индустрия с вековна история и по тях има по-малко подвижни части, което ги прави по-надеждни и прости. Механичните им части са много добре тествани.

Всичко това дава добри предпоставки собствениците на електрически автомобили да се радват на по-ниски застрахователни премии.