Френската застрахователна група Groupama, е получила одобрение от европейските антимонополни власти за закупуването на застрахователното подразделение на най-голямата унгарската банка OTP Bank, предава Bloomberg.

Европейската Комисия, която е антимонополният орган на Европейския съюз, е оповестила решението си вчера.

Базираната в Будапеща OTP обяви на 11 февруари, че е продала животозастраховането и общозастраховането на подразделението си OTP Garancia Biztosito Zrt на базираната в Париж Groupama за 617 млн. евро (977.5 млн. долара). Groupama също така закупува и 8-процентен дял от банката, който се оценява на 156 млрд. унгарски форинта (980 млн. долара) по цена на затваряне на 8 февруари.

Groupama разширява дейността си в Европа като част от подготовката за предстоящото първично предлагане на акции. Френската компания миналата година закупи подразделение на италианския застраховател Assicurazioni Generali SpA, както и гръцкото застрахователно подразделение на Credit Agricole SA. Настоящата покупка осигурява на Groupama по-голям достъп до Източна Европа.

Groupama е закупила и три румънски застрахователни компании за почти 500 млн. евро в последните пет месеца. Големият удар на компанията в Румъния е придобиването на Asiban, която е третата най-голяма застрахователна компания в северната ни съседка. Сделката превръща френската компания в третия най-голям играч на румънския застрахователен пазар.

Само за пет месеца Groupama успява да постигне в Румъния това, което не се удава на други френски групи за 18 години. Тя не само успява да стъпи на румънския пазар, но и вече заема водеща позиция, превръщайки се в директен конкурент на австрийската Vienna Insurance и немската Allianz.