Ето в какво ще се превърнат кочаните за ГО

1369
Ето в какво ще се превърнат кочаните за ГО

Таблет с интернет връзка и принтер с размерите на фотоапарат. Това ще е достатъчно за издаването на полица за Гражданска отговорност в бъдеще, стана ясно от днешната пресконференция по повод старта на Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР).

Идния понеделник ще се състои среща, на която ще се обсъжда как да изглеждат полиците за ГО в бъдеще. Най-вероятно ще се смалят до размерите на лична карта, при което ще може да се разпечатва от миниатюрния принтер. Възможно е в някакъв момент в бъдещето хартиеният носител съвсем да отпадне.

Уверявам ви, че след година точките за продажба на ГО ще бъдат много по-различни от сегашните, заяви Борислав Богоев заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор".

Председателят на Асоциацията на застрахователите Орлин Пенев определи старта на ЕИСОУКР като сбъдване на десетгодишна мечта на застрахователите, а шефът на КАТ - комисар Алекси Стратиев, определи новите системи на застрахователите и КАТ като техническа революция.

По време на конференцията демонстрираха как се генерира полица и как след това тя се появява в системата при Гаранционния фонд. Създаването на полица е почти изцяло автоматизирано, като данните, които се въвеждат ръчно са сведени до минимум. Автоматично се генерира дори и самата тарифа. Така се намалява риска от грешки в полиците.

Въпреки че отпадна идеята за задължително ползване на четци за разчитане на малкия талон на колите, някои от застрахователите и посредниците ще използват такива, при което вероятността за грешки почти изчезва. Системата е тествана да генерира 50 полици в секунда, но възможностите й реално са още по-високи.

Не смятаме, че след изтичане на 45 дневния период ще има застрахователи, които не са получили сертификати за работа със системата, заяви председателят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов. В случай че това се случи обаче, те няма да могат да сключват застраховки, категоричен бе Богоев.

30 млн. лв. глоби е наложила Комисията за финансов надзор за неотчетни в срок полици за Гражданска отговорност за 2010 г., така че застрахователите имат пълна изгода от тази система, която ще им спести този разход, каза още шефът на застрахователния надзор.

Брокерите и агентите, които нямат достъп до системата също няма да могат да правят ГО. В крайна сметка не се изисква нищо повече от елементарна компютърна конфигурация, заяви Богоев, след което демонстрира и варианта с таблет и мини принтер.

Положителните ефекти от въвеждането на системата са многобройни, както за хората, така и за пазара, категорични бяха всички участници. Сред тях са възможността за въвеждане на система бонус-малус и подобряване на поведението на шофьорите след това, повишаване на обхвата на застраховката, подобряване на контрола, намаляването на възможностите за антидатиране и неотчитане на полици, намаляване на административните разноски и т. н. Според представителите на компанията разработчик Мусала софт, тя ще отвори много нови възможности за иновации на пазара и ще благоприятства дистрибуцията. Крайният ефект, който се цели е намаляване на жертвите по пътя и адекватната компенсация на пострадалите.

Много трудно ще е агент или брокер да излъже потребителя с фалшива полица, но дори и да се случи, клиентът ще може на момента да провери дали е активизирана такава полица като направи справка в Гаранционния фонд през Интернет или чрез sms.

Борислав Богоев призна, че остават известни рискове. При катастрофа например, ако виновният не е застрахован, на теория той може да се обади на свой агент или брокер, който в рамките на 2 минути да направи полица. Така, когато пристигне полицията и направи справка, тя ще види, че има валидна полица. За тази възможност обърна внимание председателят на Асоциацията за застрахователна сигурност Юрий Тодоров. Макар самата застраховка да не е антидатирана, тоест сключена със задна дата и час, то тя може да се представи като влязла в сила преди самото събитие, ако не може да се докаже точно кога е настъпило.

Богоев определи този риск като допустим пропуск, като каза, че в крайна сметка не може законът да обхване абсолютно всички възможни случаи.

 

На снимката отляво надясно: Антон Антонов, главен инспектор, началник сектор „Пътен контрол" в Пътна полиция; Борислав Михайлов, председател на Гаранционния фонд; Борислав Богоев, зам.-председател на КФН и Орлин Пенев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, наблюдават генерирането на електронна полица за Гражданска отговорност.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...