Таблет с интернет връзка и принтер с размерите на фотоапарат. Това ще е достатъчно за издаването на полица за Гражданска отговорност в бъдеще, стана ясно от днешната пресконференция по повод старта на Единната информационна система за оценка, управление и контрол на риска (ЕИСОУКР).

Идния понеделник ще се състои среща, на която ще се обсъжда как да изглеждат полиците за ГО в бъдеще. Най-вероятно ще се смалят до размерите на лична карта, при което ще може да се разпечатва от миниатюрния принтер. Възможно е в някакъв момент в бъдещето хартиеният носител съвсем да отпадне.

Уверявам ви, че след година точките за продажба на ГО ще бъдат много по-различни от сегашните, заяви Борислав Богоев заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор".

Председателят на Асоциацията на застрахователите Орлин Пенев определи старта на ЕИСОУКР като сбъдване на десетгодишна мечта на застрахователите, а шефът на КАТ - комисар Алекси Стратиев, определи новите системи на застрахователите и КАТ като техническа революция.

По време на конференцията демонстрираха как се генерира полица и как след това тя се появява в системата при Гаранционния фонд. Създаването на полица е почти изцяло автоматизирано, като данните, които се въвеждат ръчно са сведени до минимум. Автоматично се генерира дори и самата тарифа. Така се намалява риска от грешки в полиците.

Въпреки че отпадна идеята за задължително ползване на четци за разчитане на малкия талон на колите, някои от застрахователите и посредниците ще използват такива, при което вероятността за грешки почти изчезва. Системата е тествана да генерира 50 полици в секунда, но възможностите й реално са още по-високи.

Не смятаме, че след изтичане на 45 дневния период ще има застрахователи, които не са получили сертификати за работа със системата, заяви председателят на Гаранционния фонд Борислав Михайлов. В случай че това се случи обаче, те няма да могат да сключват застраховки, категоричен бе Богоев.

30 млн. лв. глоби е наложила Комисията за финансов надзор за неотчетни в срок полици за Гражданска отговорност за 2010 г., така че застрахователите имат пълна изгода от тази система, която ще им спести този разход, каза още шефът на застрахователния надзор.

Брокерите и агентите, които нямат достъп до системата също няма да могат да правят ГО. В крайна сметка не се изисква нищо повече от елементарна компютърна конфигурация, заяви Богоев, след което демонстрира и варианта с таблет и мини принтер.

Положителните ефекти от въвеждането на системата са многобройни, както за хората, така и за пазара, категорични бяха всички участници. Сред тях са възможността за въвеждане на система бонус-малус и подобряване на поведението на шофьорите след това, повишаване на обхвата на застраховката, подобряване на контрола, намаляването на възможностите за антидатиране и неотчитане на полици, намаляване на административните разноски и т. н. Според представителите на компанията разработчик Мусала софт, тя ще отвори много нови възможности за иновации на пазара и ще благоприятства дистрибуцията. Крайният ефект, който се цели е намаляване на жертвите по пътя и адекватната компенсация на пострадалите.

Много трудно ще е агент или брокер да излъже потребителя с фалшива полица, но дори и да се случи, клиентът ще може на момента да провери дали е активизирана такава полица като направи справка в Гаранционния фонд през Интернет или чрез sms.

Борислав Богоев призна, че остават известни рискове. При катастрофа например, ако виновният не е застрахован, на теория той може да се обади на свой агент или брокер, който в рамките на 2 минути да направи полица. Така, когато пристигне полицията и направи справка, тя ще види, че има валидна полица. За тази възможност обърна внимание председателят на Асоциацията за застрахователна сигурност Юрий Тодоров. Макар самата застраховка да не е антидатирана, тоест сключена със задна дата и час, то тя може да се представи като влязла в сила преди самото събитие, ако не може да се докаже точно кога е настъпило.

Богоев определи този риск като допустим пропуск, като каза, че в крайна сметка не може законът да обхване абсолютно всички възможни случаи.

На снимката отляво надясно: Антон Антонов, главен инспектор, началник сектор „Пътен контрол" в Пътна полиция; Борислав Михайлов, председател на Гаранционния фонд; Борислав Богоев, зам.-председател на КФН и Орлин Пенев, председател на Асоциацията на българските застрахователи, наблюдават генерирането на електронна полица за Гражданска отговорност.