Еврохолд България АД (

) ще съсредоточава лизинговия си бизнес в Евролийз холдинг. Това ще се случи, ако акционерите на публичния холдинг гласуват на насроченото за 27 октомври решение за учредяване на дъщерното дружество в Холандия, с цел обединяване на лизинговите дружества в портфейла на Еврохолд.

Предложението предвижда Еврохолд България АД да прехвърли чрез непарична вноска в новата компания притежаваните от него акции в капитала на Евролийз ауто АД, гр. София, на румънското Eurolease Auto IFN S.A. и на Ерволиз Ауто в Скопие. Акциите са на обща пазарна стойност 25.65 млн. лв.

Акционерите ще овластят ръководството на Еврохолд България АД с правото да прехвърлят на дъщерното дружество Евролийз холдинг ЕООД, Кралство Нидерландия, собствеността върху притежаваните от публичната компания акции от капитала на посочените по-горе дъщерни компании.

Нека да припоним, че преди година се проведе извънредно Общо събрание на акционерите на Еврохолд България АД, на което гласуваха решение за създаване на дъщерно дружество Euroins Insurance Group (EIG), което да обедини застрахователните операции на Еврохолд България чрез прехвърляне в него на акциите на ЗД Евроинс АД, ЗОК Св. Николай Чудотворец и Euroins Romania.

Днес акциите на Еврохолд България АД поскъпват с 3.63% на последните 2.51 лв. при обем от 5 494 лота.

Сн.: Кирил Бошов, председател на УС на Еврохолд България (Profit.TV)