Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) подписа договори за покупко-продажба с базираната в Хановер Talanx International за придобиване на българския и украинския им бизнес, съответно HDI Застраховане и HDI Strakhuvannya.

Брутният премиен приход на двете компании, предмет на сделката, възлиза на 13 милиона евро (2013 г.) за българската и 16 милиона евро (2013 г.) за украинската компания.

Общата печалба преди лихви и данъци (EBIT) на двете компании е в размер на около 1 милион евро за 2013 година.

Транзакцията е предмет на регулаторни одобрения в двете страни и се очаква да бъде финализирана през второто тримесечие на 2015 г.

Придобиването на HDI България и Украйна е в изпълнение на стратегията на Групата за експанзия и укрепване на позицията й на една от водещите компании на застрахователния пазар в региона на ЦИЕ.

Сделката е естествено продължение на вече реализираните успешни придобивания на Interamerican България и бизнеса на QBE в България и Румъния.

След придобиването ЕИГ ще оперира в 5 държави, като годишните й приходи от застрахователни премии ще надхвърлят 200 млн. евро.

Като част от транзакцията настоящият и дългогодишен изпълнителен директор на HDI България Петър Аврамов ще се присъедини към екипа на Евроинс България като главен изпълнителен директор на компанията. Тази номинация ще осигури плавен преход на процеса по сливането на двете компании.