Евроинс Румъния рязко сменя стратегията

1080
Евроинс Румъния рязко сменя стратегията

Румънската компания Euroins, собственост на българския холдинг Еврохолд, през тази година рязко е променила стратегията си на работа в опит да намали дела на задължителната автомобилна застраховка "Гражданска отговорност" в своя портфейл.

През миналата година дружеството прилагаше агресивна стратегия за продажби в този сегмент, предлагайки едни от най-ниските цени на пазара с цел да привлече повече клиенти, припомня в. "Зиарул финанчиар".

Компанията е взела решение за промяната в резултат на загубите, регистрирани за миналата година заради високото ниво на щетите, с които е свързана тази застраховка - е заявил изпълнителният директор на Euroins Алин Буска, цитиран от изданието.

Към края на първото тримесечие на тази година делът на застраховката "Гражданска отговорност" в портфейла на Euroins пада на 82.2% при 88.4% за същия период на 2009 г., сочат данните, цитирани от румънската медия XPRIMM.

Докато обаче за първото тримесечие на миналата година компанията оглавяваше пазара в този сегмент с 26 млн. евро премиен приход, за първите три месеца на 2010 г. приходите от "Гражданска отговорност" намаляват 36% до 16.7 млн. евро, смъквайки дружеството на шесто място в класацията по тази застраховка.

Същевременно при намаления приход за първото тримесечие на 2010 г. изплатените обезщетения по този вид полици са 8.41 млн. евро, или 51% по-малко спрямо същия период на 2009 г.

Евроинс завърши 2009 г. на 10-то място сред общозастрахователните компании в Румъния с премиен приход 71.4 млн. евро, почти удвоявайки премиите си спрямо 2008 г. (38.8 млн. евро). Изплатените обезщетения за цялата година по всички видове застраховки бяха 35.1 млн. евро.

Пазарният дял на компанията за 2009 г. беше 4.14%, а към първото тримесечие на 2010 г. нарасна на 4.47%, запазвайки й 10-та позиция в класацията.

Euroins Romania е част от "Еврохолд България" от лятото на 2007 г. Преди да бъде придобита от българския холдинг, компанията носеше името Asitrans Asigurari.

През есента на миналата година Euroins се включи сред учредителите на румънския пул за застраховане срещу природни бедствия PAID (с 5.5% от капитала) - вероятно като част от стратегията си за преориентиране към други бизнес линии извън автомобилното застраховане.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg