Общо 53 млн. лв. е премийният приход на „Застрахователно дружество Евроинс" АД за първите девет месеца на 2009 г., информираха от компанията за Profit.bg.

Реализиран е спад от 7.9% спрямо постигнатите 57.5 млн. лв. за деветмесечието на 2008 г.

Основната причина за спада в премийния приход е чувствителното намаление от 82% на обема на финансовите застраховки спрямо предходния отчетен период, вследствие решението на компанията за ограничаване на експозицията по този вид бизнес с оглед усложнената пазарна ситуация.

Намаление регистрират и застраховките Каско на МПС и карго. Останалите застрахователни линии отбелязват значителни ръстове спрямо предходния период, като най-съществен е този при селскостопанските застраховки - 39.3%, следван от застраховките на плавателни съдове - 35.7%. Леко нарастване отбелязват и имуществените застраховки.

Запазва се тенденцията за намаляване на административните разходи, икономията от които е 2.4 млн. лв. или 17% в сравнение със същия период на миналата година. Само за трето тримесечие компанията отбелязва печалба в размер на 354 хил. лв.

Като следствие, загубата на компанията към 30 септември 2009 г. намалява над четири пъти като достига 523 хил. лв. спрямо 2.3 млн. лв. за деветмесечието на 2008 г.

За второ поредно тримесечие се запазва и тенденцията за подобряване на резултата от инвестиции като дружеството реализира положителен резултат в размер на 1.5 млн. лв. спрямо загуба от 1.8 млн. лв. за съпоставимия период на предходната година.

За първи път през настоящия отчетен период компанията отбелязва премиен приход по активно презастраховане в размер на 1.1 млн. лв., в следствие на поемането на част от презастрахователните обеми на останалите застрахователни компании от групата на Евроинс Иншурънс Груп.

За деветмесечието Евроинс отбелязва 173 хил. лв. премиен приход от продажба на застрахователни продукти в Испания, като само от началото на месец октомври премийният приход е в размер на 145 хил. лв.

Средната цена към момента на полиците по „Гражданска отговорност" в Испания е в размер на 524 лв., като 86% от застрахования портфейл на дружеството се състои от мотопеди и леки автомобили. За сравнение, средната цена на полиците по „Гражданска отговорност" в България от началото на годината е в размер на 172 лв.