Общо 36.9 млн. лв. е премийният приход на „Застрахователно дружество ЕВРОИНС" АД за първото полугодие на 2009 г., информираха оттам за Profit.bg.

Реализираният спад от 2.8% спрямо постигнатите 37.9 милиона лева за първо полугодие на 2008 година е незначителен като се вземат предвид обявеното вече от мениджмънта решение за целенасочено намаляване на експозицията на компанията по застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите" и влиянието, което оказва финансовата и икономическа криза, отразило се в спад в застраховките „Каско на МПС" и карго застраховките съответно със 7.9% и 9.1%.

Резултатите по останалите застрахователни линии са много добри, те отбелязват значителен ръст спрямо предходния период като той е най-съществен при селскостопанските застраховки - 58.3%, следван от застраховките на имущество - 13.9%.

Запазва се тенденцията за намаляване на административните и аквизиционни разходи, съответно с 9% и 18.4% в сравнение със същия период на миналата година, икономията от които превишава 2.4 млн. лв. Реализираният нетен финансов резултат е загуба в размер на 876 хил. лв. спрямо печалба от 340 хил. лв. за полугодието на 2008 г.

За първи път след започналата в края на 2007 г. финансова криза дружеството реализира положителен резултат от инвестиции в размер на 441 хил. лв. за полугодието, или 751 хил. лв. само за второ тримесечие.

Макар и със забавяне, дружеството очаква да отбележи незначителен ръст на премийния приход до края на настоящата година в сравнение с миналата година, което се подкрепя от реализирания до момента ръст в цената на застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите" от 30% за м. юни спрямо 2008 г., както и от очакваните приходи, свързани с новите придобивания на мажоритарния собственик на дружеството.

От началото на м. август компаниите от групата на наскоро придобития от Еврохолд автодилър Авто Юнион започват активна работа със застрахователя, както по отношение на новите продажби на автомобили, така и по обслужване на текущите лизингови договори.

До края на 2009 г. Евроинс очаква да сключи нови 2 500 броя автомобилни полици, генерирани от новите автомобилни брандове. Допълнителният премиен приход за компанията ще възлезе на 3.5 млн. лв., което изцяло ще компенсира регистрирания спад в издадените каско полици за първо полугодие.