Милиони хора от най-уязвимите и най-бедните общини в Централна Америка, Централна Азия и Кавказкия регион, Югоизточна Азия и Южна Африка ще се възползват от програмата на Европейската комисия за готовност при бедствия (DIPECHO). Тази година са предвидени 35 млн. евро в помощ на онези, които са изложени на риск от природни бедствия.

„Засилването на устойчивостта на хората, които са изложени на природни стихии, е ключов елемент от нашата политика за хуманитарна помощ“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, цитирана от insurance.bg.

„От опит знаем, че прости мерки за готовност при бедствия, като ранното предупреждение, къщите, повдигнати над земята, или предоставянето на лодки, могат да доведат до спасяването на човешки живот, домове и поминък. За нас намаляването на риска от бедствия е инвестиция, а не разход: на практика едно евро, похарчено за мерки за готовност при бедствия, ни спестява 7 евро за реакция.“

Новите средства ще бъдат насочени към следните региони, които са особено уязвими на природни бедствия: 10 млн. евро за Централна Америка (Коста Рика, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагуа, Панама), 11 млн. евро за Югоизточна Азия (Камбоджа, Индонезия, Народна демократична република Лаос, Филипините, Източен Тимор и Виетнам, Бирма/Мианмар и Тайланд), 8 млн. евро за Централна Азия (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) и Кавказкия регион (Армения, Азербайджан и Грузия) и 6 млн. евро за Южна Африка (Мадагаскар, Мозамбик, Малави и Намибия).

Програмата DIPECHO се стреми да намали въздействието от природните бедствия, включително наводнения, урагани, суши, земетресения, приливни вълни/цунами, вулканични изригвания, горски пожари и бури, чрез укрепване на способността за реагиране на местните общини и националните органи.

Проектите предвиждат укрепване на инфраструктурата, обучение, повишаване на осведомеността, създаване или подобряване на местните системи за ранно предупреждение и планиране за извънредни ситуации.

Програмата DIPECHO бе създадена през 1996 г. и понастоящем се изпълнява в Карибския басейн, Централна Америка, Южна Америка, Централна Азия, Кавказкия регион, Южна Азия, Югоизточна Азия, Индийския и Тихия океан.

Основната цел е да се подобри способността за реагиране и устойчивостта на общините и обществените институции в зоните, изложени на риск.

DIPECHO се финансира по специален бюджетен ред, който с течение на годините нарасна от 8 млн. евро през 1998 г. на 35 млн. евро през 2012 г.

Важен стълб от програмата DIPECHO е подходът, ориентиран към хората и общините в онези региони на света, които са изложени на риск от бедствия. Този подход се оказа изключително успешен, тъй като освен въздействието върху намаляването на риска от бедствия се предоставя основа за партньорство в отдалечени райони.

Програмите DIPECHO спасяват човешки живот, какъвто беше случаят в Сан Антонио, Ел Салвадор, миналата година, когато тропическата депресия 12-Е засегна Централна Америка. В региона паднаха безпрецедентни проливни дъждове.

Община Сан Антонио успя да организира евакуация, когато ситуацията стана животозастрашаваща. 600 живота бяха спасени благодарение на обучение, предоставено по линия на проект DIPECHO.