Серджо Балбинот, управляващ директор на Дженерали Груп и Председател на Борда на директорите на Дженерали ППФ Холдинг беше единодушно избран за Президент на CEA (Европейската федерация на застрахователните и презастрахователните компании) на Общо събрание на федерацията, състояло се вчера в Атина. Той пое поста с мандат от три години.

Задавайки приоритетите за срока на своя мандат, Балбинот се фокусира върху Solvency II, регулаторният режим за застрахователните компании, който е предвиден да влезе в сила през 2013. Коментирайки сложността на детайлното разписване на новия режим, той наблегна на нуждата от подсигуряване правилата заложени в Solvency II да подобрят устойчивостта на застрахователните компании в ЕС.

„Ние трябва да разберем Solvency II правилно и цялата застрахователна индустрия е силно ангажирана с това да регулира нивата на капитала си спрямо поетите рискове. Въпреки това, такова развитие не би трябвало да навреди на стратегическата роля, която индустрията изпълнява в модерната икономика," каза Балбинот. „В настоящата среда, работата на застрахователите е жизненоважна за премахване на риска от обществото, с попълване на дупката оставена от редуцираната роля на държавните пенсионни системи в резервите за пенсионни осигуровки и в дейността на застрахователите, като дългосрочни и консервативни инвеститори" допълни новоназначеният президент.

"Всички тези ключови роли могат да бъдат разклатени, ако Solvency II не е изрядно настроена. Правилното въвеждане на Solvency II е жизненоважно за европейските застрахователи, за европейската икономиката и за защитата на потребителите. CEA ще сътрудничи неуморно за да бъде сигурна, че принципите на рамковата директива Solvency II са спазени и новата регулаторна рамка е подходяща и пасва на целта".

След това, Балбинот очерта стратегията, която ще следва в неговия мандат. „Ще работя с асоциациите членове на CEA за да развием най-добрата възможна бизнес среда за европейските застрахователи, давайки предимство на най-добрите практики и създавайки среда в която те могат да развиват иновации и да растат". Балбинот допълни: „Тук бих искал да подчертая макро-икономическите дебати относно систематичния риск, дискусиите за пенсиите и общата среда за работа с пенсионните компании, развитието на глобални стандарти и счетоводни правила, като предизвикателство".

В първата си реч към годишното Общо събрание на делегатите на CEA - 33те асоциации членки - Балбинот също така се фокусира върху индустрията занимаваща се проблемите на околната среда и промените в климата: „Федерацията ще си кооперира с голямо желание с публичния и частен сектор, където е възможно да зададем рамка за управление на риска, за справяне с природните катастрофи". Балбинот заяви: „Застрахователната индуистрия притежава богати познания и експертност и аз ще търся начини да улесня сътрудничеството между правителствените органи и застрахователите с цел да намалим опустошителните ефекти от катастрофите."

Благодарейки на предшественика си Томи Персон, старши съветник на най-голямата шведска неживотозастрахователна компания Länsförsäkringar AB, след три годишния му мандат, Балбинот каза: „Във време на значителни регулаторни промени за индустрията, е много важно за европейските застрахователи да говорят с единен и силен глас. Благодарение на упоритата работа и отдаденост на Томи Персон, CEA е стабилно поставена, като един силен, представителен глас на индустрията".

Приветствайки назначението на Балбинот, Перисон каза: „С удоволствие предавам лидерството на CEA на човек като Серджо, талантлив и опитен. През неговите години като вице-президент, Серджо вече показа своята отдаденост на CEA. Аз съм убеден, че под неговото ръководство федерацията ще върви все по-успешно и все по-напрeд."

Среджо Балбинот е управляващ директор на Италианската застрахователна група Дженерали. Той се присъединява към Групата през 1983, изграждайки своята кариера в няколко компании на Групата в Италия и чужбина. Връщайки се в централно управление на Дженерали в Триест през 1996 бива назначен заместник главен директор през 1998 и главен директор през 2000. От Април 2002 заема позицията управляващ директор с отговорност за целия международен застрахователен бизнес на Дженерали и техните технически и актюерски дейности в Италия и чужбина, както и аз дейността по проучване и развитие.