Европейските застрахователни компании, като френската AXA SA, италианската Assicurazioni Generali SpA и швейцарската Zurich Financial Services се оглеждат за покупки на по-малки застрахователи в развиващите се страни, сочи публикация на финансовото издание Wall Street Journal.

Фокусът е насочен към европейските развиващи се страни като Словения, Турция и Украйна, се казва още в направеното изследване.

Потенциални продавачи са банки като Royal Bank of Scotland Group Plc и испанската Banco Santander SA, които имат желание да продадат своя застрахователен бизнес за набиране на свеж ресурс.

Много от европейските банки са изтощени от ипотечната криза, реализираха огромни загуби в резултат на отписване на активи и желаят да продадат неосновния си бизнес, за да се фокусират върху основния си такъв.

Застрахователните компании се очаква да са сред най-слабо засегнатите финансови институции от наблюдаваната криза на ипотечните пазари в САЩ, според специалисти от една от водещите рейтингови агенции - Moody's Investors Service.

Компаниите в сектора проявяват признаци на възстановяване от кризата, сериозно засегнала ипотечните пазари и пазара на недвижими имоти във водещата световна икономика.

Кризата на ипотечните пазари се разпространи изключително силно и засегна в голяма степен резултатите на финансовите институции през последните няколко тримесечия.

Стабилното финансово състояние на водещите световни застрахователи обаче се очаква да съдейства за превъзмогването на загубите на институциите, свързани с паричните и ипотечните пазари.