Пакетните почивки са хит в Европа. Милиони хора всяка година резервират подобни пакети с туристически услуги. Доколко обаче клиентите са застраховани при инциденти и наранявания? Комисията по вътрешен пазар на парламента реши да провери как стои въпросът със застраховките при подобни пътувания, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент у нас.

Изследването, посветено на сигурността и отговорността при пакетни почивки, бе поръчано от комисията и включва мнението и анализите на водещи експерти в тази област, както и оценка на съществуващото европейско законодателство. Документът трябва да помогне на депутатите при предстоящото преразглеждане на Директивата за пакетните почивки от 1990 година.

Статистиката сочи, че най-голям е броят на нараняванията и инцидентите по време на пътувания, свързани с пътнотранспортни произшествия, лоша хигиена, недобри съоръжения или злоупотреба с алкохол.

Изследването отбелязва, че регулациите за сигурност не са изчерпателни. Въпреки директивата от 1990 година, в момента няма специфичен инструмент в ЕС, който да регулира сигурността на туристите.

Авторите на изследването препоръчват осъвременяване на нормативната база. По-специално, според тях, трябва да се гарантира, че туроператорите носят отговорност и за пътни инциденти, причинените от техни фирми- подизпълнители, при кратки пътувания, резервирани на място в съответния курорт.

Експертите смятат също, че европейското законодателство трябва да дефинира основни стандарти за сигурност в хотелите, да се осъвременят препоръките за противопожарна защита и да се включат в директива или регламент.

Според изследването при природни катастрофи или тероризъм туроператорите би трябвало да следят рисковете и да информират клиентите си.

Снимка: БГНЕС