Международната рейтингова компания Fitch Ratings намали с две нива кредитния рейтинг на компанията на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway Inc., след споразумението за закупуване на железопътната компания Burlington Northern Santa Fe Corp.

"Понижението е отражение на опасенията на Fitch за ефекта от придобиването на Burlington Northern върху активите на на Berkshire, капитализацията на компанията и изплащане на лихвите по задълженията й," се казва в изявлението на рейтинговата компания. Рейтингът на Berkshire също така беше понижен заради значителната експозиция на компанията на пазара на акции.

Fitch беше първата от трите най-големи рейтингови компании, която лиши Berkshire от AAA рейтинга й през март. Moody's Investors Service последва Fitch месец по-късно, а Standard & Poor's понижи върховия рейтинг на Berkshire миналата седмица.

Berkshire взема заеми, намалява средствата си брой и издава акции, за да финансира придобиването на Burlington Northern, което е на стойност 26 млрд. долара.

Fitch понижи IDR рейтинга на Berkshire до AA- от AA+ и намали рейтинга й за финансова стабилност до AA+ от AAA. Перспективата е променена на "стабилна" от"отрицателна".