Белгийската застрахователна група Fortis се е завърнала към печалба през 2009 г. и възстановява плащането на дивидент, година след разделянето й, информира Reuters. Компанията също така обяви, че ще смени името си на Ageas.

Групата за финансови услуги, която беше разделена и в момента се занимава само със застраховане, не дава конкретна прогноза, но главният изпълнителен директор Барт де Смет заявява: "През 2009 г. и до днес пазарните условия остава непредвидими и предизвикателни."

Днес Fortis обяви, че нетната печалба за 2009 г. възлиза на 1.192 млрд. евро, в сравнение с 28 млрд. евро загуба за 2008 г.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха за печалба в размер на 1.18 млрд. евро, според проучване на Reuters.

Де Смет също така споделя, че Fortis е намалила експозицията си към гръцки и италиански облигации, които са източник на опасения за инвеститорите в последните месеци.

Застрахователната дейност на Fortis отчита печалба в размер на 456 млн. евро, в сравнение с 6 млн. евро през 2008 г. Общо 366 млн евро идват от белгийското подразделение AG Insurance, а 90 млн. евро от различни международни застрахователни дейности.

Fortis ще възобнови изплащането на дивидент на акционерите в размер на 0.08 евро на акция.

Подразделението на Fortis, което се занимава основно с оценяване на финансовите инструменти останали след разделянето на Fortis отчита 736 млн. евро нетна печалба. Тя се дължи на продажбата на 25-процентен дял в AG Insurance на BNP Paribas и на увеличаването на стойността на кол опция върху акции на BNP Paribas.

Белгийското подразделение на Fortis AG Insurance а пазарен лидер в Белгия а международното му звено развива по-сериозна дейност във Великобритания, Люксембург, Португалия и Източна Азия, което нарежда групата сред 20-те най-големи европейски застрахователи.

Fortis беше разделена на части от правителствата на Холандия, Белгия и Люксембург през октомври 2008 г., като френската банка BNP Paribas пое контрол на белгийското банковото подразделение на Fortis и над марката Fortis.