Застрахователната компания Fortis, която продаде банковите си подразделения през миналата година, за да избегне фалит, ще започне отново да изплаща дивидент и ще обмисли придобивания на други компании, тъй като планира да разшири дейността си в Европа и Азия, информира Bloomberg.

Fortis възнамерява да възстанови плащането на годишен дивидент в размер на 40-50% от печалбата от застрахователния бизнес на компанията, се казва в изявление на застрахователя от днес. Fortis разполага с около 1.3 млрд. евро допълнителен капитал, който може да бъде използван за "редица потенциални инвестиции," казват от компанията.

Базираната в Брюксел и в Утрехт Fortis беше принудена да продаде банковите си подразделения през миналия октомври, след като кредитната криза се задълбочи, клиентите изтеглиха депозитите си, а инвеститорите загубиха своето доверие.

Застрахователят днес обяви, че настоящите нива на капитализация на компанията са подходящи предвид настоящите обстоятелства.

Fortis няма да използва 760 млн. евро от общо 1 млрд. евро кредитна линия отпусната BNP Paribas SA и гарантирана от Белгия, за да рефинансира придобиването на дял в пул с проблемни активи.

BNP Paribas закупи банковите активи на Fortis в Белгия и Люксембург, след като акционерите на Fortis одобриха сделката през април.