Френската застрахователна група Groupama е закупила три румънски застрахователни компании за почти 500 млн. евро в последните пет месеца, предава Ziarul Financiar. Името на компанията, която е почти неизвестна в Румъния до миналата година, вече се споменава често.

Големият удар на Groupama е придобиването на Asiban, която е третата най-голяма застрахователна компания в северната ни съседка. Сделката превръща френската компания в третия най-голям играч на румънския застрахователен пазар.

Само за пет месеца Groupama успява да постигне това, което не се удава на други френски групи за 18 години. Тя не само успява да стъпи на румънския пазар, но и вече заема водеща позиция, превръщайки се в директен конкурент на австрийската Vienna Insurance и немската Allianz. Цената, която заплаща френската компания за това, обаче е доста висока – 450 млн. евро, което се доближава до стойността на придобиванията, извършени от Vienna Insurance в Румъния.

Въпреки че доскоро е малко известна в Румъния, Groupama е важна финансова група в региона, като развива дейност както в Европа, така и в Азия. Оборотът на компанията възлиза на над 12.1 млрд. евро през 2007 г., което е увеличение с 6%, в сравнение с 2006 г. Нетната й печалба нараства с 32% до 793 млн. евро през миналата година.

Групата има повече от 30 000 служители и е активна в застраховането, банковото дело и в други финансови области.

Първата стъпа на Groupama в Румъния е придобиването на застрахователя BT Asigurari от Banca Transilvania. Сделката изненадва местния пазар, тъй като дотогава чужда компания не е заплащала толкова голяма сума (100 млн. евро). Чрез придобиването Groupama си осигурява 4% от пазара, чийто оборот миналата година достигна 2.15 млрд. евро.

Следващата стъпка на Groupama в региона е придобиването на OTP Garancia - застрахователното подразделение на унгарската OTP.

Миналата седмица, или седем месеца по-късно, френската група обяви най-важната си покупка в Румъния досега, а именно придобиването на Asiban. Стойността на сделката възлиза на 350 млн. евро, според пазарни източници.

Придобиването на Asiban носи нови 8.6% от румънския застрахователния пазар на Groupama и увеличава общия й дял до почти 13%. Непознатата доскоро компания вече се бори за привличането на клиенти с Allianz, която притежава пазарния лидер Allianz-Tiriac, както и с Vienna Insurance, която контролира седем застрахователни компании в Румъния.